Start van hoofdcontent

Stad

nl

IDFA-docu over Amsterdamse brandweer: "Wij zijn ook maar mensen van vlees en bloed"

9 november 2023, 14.02 uur · Aangepast 9 november 2023, 15.19 uur · Door Tjeerd Kleijn

Gisteren startte de 36e editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Op het festival is ook de film 'Brandmeester' te zien van de Amsterdamse documentairemaker Saskia Gubbels. Twee jaar lang volgde zij de brandweerlieden van kazerne Dirk, de oudste brandweerkazerne van Amsterdam. 

Bevelvoerder Gerrie Koning is een brandweerman van de oude stempel. Hij doet het werk al ruim dertig jaar en gaat bijna met pensioen. De afgelopen twee jaar zijn Gerrie en zijn ploeg gevolgd door documentairemaker Saskia Gubbels. Ze reed mee als er uitgerukt moest worden, maar legde ook het leven in de kazerne vast. Toen Saskia aan de poort klopte was Gerrie in eerste instantie sceptisch. "Ja, dat klopt wel. We hebben toch wel een verleden met journalisten. We zijn helemaal kapot geschreven."

De Amsterdamse brandweer stond er de afgelopen jaren niet goed op. De verhalen gingen over racisme, seksisme en pesterijen op de werkvloer. Maar Saskia wilde ook een ander verhaal vertellen. Ze sloeg aan op een interview met brandweercommandant Tijs van Lieshout in de krant. "Dat ging over het hoge ziekteverzuim. Heel veel zieken, mensen die met PTSS te kampen hebben, die thuis zitten omdat ze zoveel ellendige dingen meemaken op het werk. En dat artikel schetst een heel ander beeld dan wat ik kende van de Amsterdamse brandweer. Namelijk alleen maar de negatieve verhalen die in de krant stonden."

fragment uit 'Brandmeester'

Saskia weet langzaam het vertrouwen te winnen en is twee jaar lang een vlieg op de muur. Ze is erbij als burgemeester Halsema in gesprek gaat met een groep Amsterdamse brandweervrouwen. Halsema vindt dat er veel meer vrouwen aangenomen moeten worden. Maar dat is veel te simpel gedacht, zegt de ervaren brandweervrouw Joyce in de documentaire. "Wat ik vooral lastig vind, is dat mensen zich er niet gewoon bij neerleggen dat het een mannenberoep is."

Quote

"Iedereen is welkom, maar je moet gewoon voldoen aan de eisen"

Gerrie Koning - bevelvoerder brandweerkazerne Dirk

"Dat woordje 'moeten' is gewoon niet goed," zegt Gerrie. "Iedereen is welkom, maar je moet gewoon voldoen aan de eisen." Hij heeft moeite met de haast geforceerde cultuurverandering die de politiek en korpsleiding willen doorvoeren. De Amsterdamse brandweer moet inclusiever en diverser. Gerrie wil simpelweg collega's op wie hij kan vertrouwen. "Of je nou van Venus, Pluto of Mars komt."

fragment uit 'Brandmeester'

 Gerrie vindt dat iedereen de documentaire zou moeten zien. "Om te zien wie wij daadwerkelijk zijn. Dat we niet de mensen zijn die stuk zijn geschreven in de kranten en op tv. Wij zijn ook maar mensen van vlees en bloed."

'Brandmeester' gaat op 12 november in première in Carré.