Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Liveblog: Van der Horst: "Sorry dat ik de raad niet goed heb geïnformeerd"

8 november 2023, 13.03 uur · Aangepast 8 november 2023, 22.11 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5

Wethouder Melanie van der Horst heeft excuses aangeboden voor het niet volledig informeren van gemeenteraadsleden over de zorgen die hulpdiensten uitten over de proef met de knip op de Weesperstraat. Dat deed ze vanmiddag tijdens een debat in de Stopera, lees in dit liveblog hoe dat debat verliep. 

8 november 2023, 18.16 uur

Zo verliep het debat

Het ging door de oppositiepartijen vanmiddag om een pittig debat. Coalitiepartijen, die net als de oppositie ook de taak hebben om het college van burgemeester en wethouders te controleren, hadden nauwelijks kritiek. Wethouder Van der Horst was wel kritisch op zichzelf en mede dat zorgde ervoor dat oppositiepartijen geen motie van afkeuring of wantrouwen indienden. 

AT5

8 november 2023, 17.29 uur

Geen motie van afkeuring of wantrouwen, wel motie voor extern onderzoek

Zowel VVD-raadslid Daan Wijnants als JA21-raadslid Kevin Kreuger komen niet met een motie van afkeuring of motie van wantrouwen. Wijnants sprak van een 'goed debat', hij dient wel een voorstel in om een extern bureau onderzoek te laten doen naar de betrokkenheid van nood-en hulpdiensten. 

Volgens Kreuger waren de antwoorden van Van der Horst niet goed, maar 'voor dit moment voldoende'. Ook vindt hij het belangrijk dat Van der Horst haar excuses aanbood en aangaf dat ze niet in control was. Het debat is inmiddels afgelopen. 

AT5

8 november 2023, 17.09 uur

Van der Horst geeft toe: "Ik was niet in control"

In antwoord op een vraag van VVD-raadslid Daan Wijnants geeft Van der Horst toe dat ze 'als het gaat om de informatievoorziening' niet in control' was.

AT5

8 november 2023, 16.30 uur

Van der Horst maakt excuses

Na aandringen van JA21-raadslid Kevin Kreuger maakt wethouder Van der Horst excuses. "Sorry, dat ik de raad niet goed heb kunnen informeren toen en niet goed heb geïnformeerd. Helemaal nu ik weet dat een projectteam bepaalde informatie mogelijk wel had ten tijde van het debat en dat het niet naar boven is gekomen. En waarom niet? Dat is voer voor psychologen denk ik."

Ze zegt wel dat het projectteam keihard heeft gewerkt en ook grote politieke druk en druk van buiten ervaarde. 

AT5

8 november 2023, 16.16 uur

PvdA: niet opnieuw zo'n groot verkeersexperiment

Asruf laat desondanks wel doorschemeren dat hij niet enorm enthousiast was over de proef. "Wat de PvdA betreft doen we in de nabije toekomst niet zo'n groot verkeersexperiment."

D66-raadslid Elise Moeskops, die ook in de coalitie zit, wil een groot verkeersexperiment in de toekomst niet uitsluiten. "Ik denk dat je dat niet zo snel kunt zeggen, want nooit meer is ook echt een hele lange tijd. En het ligt er ook een beetje aan hoe groot de problemen in de stad zijn."

AT5