Start van hoofdcontent

AT5 Onderzoekt

nl

Wist wethouder echt niet van zorgen hulpdiensten over knip Weesperstraat?

8 november 2023, 07.00 uur · Aangepast 28 februari 2024, 07.33 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Wethouder Melanie van der Horst zal vanmiddag in de Stopera tekst en uitleg moeten geven over met name de mails van medewerkers van Ambulance Amsterdam over de knip in de Weesperstraat. Medewerkers trokken verschillende keren aan de bel, terwijl Van der Horst tijdens een debat zei dat er nauwelijks signalen van hulpdiensten waren binnengekomen. 

De mails werden vorige week door de gemeente vrijgegeven, na een Woo-verzoek door AT5. Het ging om 225 documenten, waarvan een groot aantal agenda-uitnodigingen. Uit een aantal mails bleek dat hulpdiensten grote moeite hebben met het verloop van de proef. Zo mailde een medewerker van Ambulance Amsterdam dat 'de hele tak van zorgverlening tegen het feit aan loopt dat sommige delen rond de knip vrijwel niet of te laat bereikbaar zijn'.

AT5

De slagbomen gingen automatisch open voor auto's met een sticker. Nood- en hulpdiensten hadden zo'n sticker, maar niet altijd. Zo hadden de auto's van Officieren van Dienst van de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) er bijvoorbeeld geen. De slagbomen konden door de meldkamer van handhaving op afstand geopend worden als bijvoorbeeld de verkeersregelaars dat via hun portofoon vroegen, maar zij deden dat niet. 

VVD-raadslid Daan Wijnants vertelde op 28 juni tijdens een debat dat er grote zorgen waren bij brandweer- en ambulancepersoneel. Van der Horst antwoordde in eerste instantie dat de hulpdiensten 'niet die problemen ondervinden die hier worden genoemd'. Nadat bij navraag van AT5 (tijdens dat debat) bleek dat er wel degelijk incidenten hadden plaatsgevonden, meldde Van der Horst dat de informatie niet eerder met haar gedeeld was. 

Oppositiepartijen VVD, JA21, CDA, Volt, Denk, SP, Lijst Kabamba en Forum voor Democratie willen vandaag opheldering. Volgens de partijen is 'op zijn minst de schijn ontstaan' dat Van der Horst de gemeenteraadsleden 'de bij de gemeente bekende informatie heeft onthouden c.q. dat zij niet in staat was bij de gemeente bekende informatie actief met de raad te delen'. 

De raadsleden citeren een aantal uitspraken van de wethouder uit het debat van 28 juni, waarin ze de problemen bagatelliseerde. "Wat wij terugkrijgen, iedere dag weer, is dat het goed gaat. En dat we één keer een geluid hebben gekregen van een brandweerauto die geen spoed had, die niet meteen door de slagboom kon", zei Van der Horst toen bijvoorbeeld.

Whatsapp

Gisteren gaf de gemeente ook de whatsappgesprekken met Ambulance Amsterdam-directeur Marleen van de Kerkhof en vermoedelijk wethouder Van der Horst en/of burgemeester Halsema vrij. Van de Kerkhof zei in eerste instantie dat het niet altijd lukte om de aanrijtijden te halen, dat nuanceerde ze later. Ze benadrukte in haar whatsappberichten wel dat ze zorgen had over 'de impact van de knip in combi met alle andere ingrepen in de stad'. 

Ook vroeg Halsema of Van der Horst aan Van de Kerhof: "We willen onmiddellijk op papier hebben wat er precies aan de hand is volgens de ambulancedienst en de brandweer. Wij moeten de raad precies kunnen informeren. En de raad eist die info binnen een uur."

Uit de Woo-documenten blijkt ook dat er vooraf zorgen waren over de hulpdiensten. Het ging met name om de vrees voor files die nog voor de slagbomen zouden ontstaan. "Zeker gezien samenvallen met werk Stadhouderskade en Oostertoegang. Kan men de slagbomen nog wel bereiken? Wat als aanrijtijden niet gehaald worden?", staat er bijvoorbeeld in een verslag van een directieoverleg in 2021. 

De oppositieraadsleden willen het vanmiddag ook over die zorgen hebben. "De wethouder is voorafgaande aan de proef meerdere malen gewaarschuwd door hulpdiensten voor de gevaren. Hoe kan het dat er dan toch tot de raadsvergadering van 28 juni geen afspraken zijn gemaakt met het projectteam om meldingen van de hulpdiensten direct bestuurlijk te melden?", vragen VVD, JA21, CDA, Volt, Denk, SP, Lijst Kabamba en Forum voor Democratie zich af. 

De knip op de Weesperstraat, hoe zat het ook alweer?

De Weesperstraat was tussen maandag 12 juni en 23 juli dicht voor al het doorgaande verkeer. Bij de Nieuwe Herengracht en de Nieuwe Keizersgracht stonden slagbomen en verkeersregelaars. Ook waren er soortgelijke knips op de Anne Frankstraat, de Hoogte Kadijk en de Kattenburgergracht. Het ging om een proef, om te zien of dit in de toekomst mogelijk permanent kan worden. 

Na het debat van 28 juni stuurde Van der Horst een dagelijkse update van de hulpdiensten. Een van die updates, over grote drukte tijdens Keti Koti, leidde op 6 juli tot een tweede debat. Oppositiepartijen wilden ook nog een derde debat, maar dat werd door coalitiepartijen geblokkeerd. 

De proef was volgens de gemeente bedoeld om te kijken wat de effecten waren op' het verkeer, de veiligheid en de leefbaarheid in het gebied'. Van der Horst zegt dat er tijdens de proef allerlei data verzameld zijn. Ze stuurt later deze maand een evaluatie. Eerder benadrukte ze wel al dat er volgens haar maatregelen nodig zijn tegen het toenemende verkeer in de binnenstad. 

De Weesperstraat zou eigenlijk al in 2021 als proef gesloten worden, maar de tijdelijke knip werd toen door toenmalig verkeerswethouder Egbert de Vries uitgesteld omdat er door de coronacrisis veel minder verkeer reed en omdat de Piet Heintunnel anderhalf jaar lang dicht was voor werkzaamheden. 

De gemeenteraadsvergadering begint om 13.00 uur, maar het debat zelf staat niet meteen op de agenda en begint later in de middag. De vergadering is hier live te zien en AT5 houdt opnieuw een liveblog bij. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938