Start van hoofdcontent

Stad

nl

Opknippen Weesperstraat niet dit jaar, maar in 2023

1 april 2021, 18.49 uur · Door Redactie

Het weren van doorgaand verkeer uit de Weesperstraat, door een knip te zetten ter hoogte van de Nieuwe Keizersgracht, vindt dit jaar niet meer plaats. De proef zal naar verwachting begin 2023 starten.

Dat heeft wethouder Egbert de Vries (Verkeer en Vervoer) vanavond laten weten in een brief aan de gemeenteraad. In februari liet hij nog weten dat hij onderzocht of de straat in mei of juni van dit jaar kon worden opgeknipt of dat de gemeente nog twee jaar zou wachten. De Vries kiest dus voor de tweede optie.

De proef is bedoeld om te kijken onderzoeken of de maatregel er inderdaad voor zorgt dat het aantal auto's omlaag gaat en of er in andere straten geen problemen ontstaan doordat er omgereden wordt. Mochten de uitkomsten positief zijn, dan kan de knip definitief ingevoerd worden. Maar de verkeerssituatie wijkt door de coronamaatregelen volgens De Vries nog te veel af om goed onderzoek te kunnen doen.

Quote

"De ochtendspits is nog steeds vrijwel afwezig en de avondspits is nog steeds korter"

Egbert de vries, wethouder verkeer en vervoer

Zo rijdt er ongeveer dertig procent minder verkeer dan voor de coronacrisis. "De ochtendspits is nog steeds vrijwel afwezig en de avondspits is nog steeds korter. De hoeveelheid verkeer in de avondspits is nu 10 procent minder in plaats van 20 procent minder in januari", schrijft De Vries. Ook is het aantal touringcarbussen is met 80 procent afgenomen ten opzichte van 2020.

De renovatie van de Piet Heintunnel zorgt er voor dat de Weesperstraat niet in de maanden na juni opgeknipt kan worden. De tunnel moet dicht voor verkeer tussen 25 juni 2021 tot 30 september 2022. Het opknippen van de straat zorgt er dan voor dat "de bereikbaarheid van de stad aan de oostzijde dan teveel onder druk komt te staan".

Andere maatregelen

De wethouder schrijft wel dat hij de bewoners, die teleurgesteld reageerden op het uitstellen van de proef, tegemoet wil komen. Zo wil de Vries onderzoeken of met andere autoluw-maatregelen de lucht, geluid, veiligheid en leefbaarheid verbeterd kan worden. "Wellicht dat dit een eerste stap kan zijn op weg van een verkeerscorridor naar een meer stedelijke straat", schrijft hij.

Hij wil voor de zomer laten weten wat het onderzoek heeft opgeleverd. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938