Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verdachte opgepakt na vondst verdacht pakket op Centraal Station

12 november 2023, 19.56 uur · Aangepast 13 november 2023, 16.38 uur
Door AT5 · Foto: Martin Damen

De politie heeft een gedeelte van het Centraal Station vanavond urenlang afgezet. Daar werd rond 19.00 uur een verdacht pakket aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst van defensie (EOD) heeft het pakket onderzocht. Het bleek geen explosief, maar er is wel een 37-jarige man aangehouden. 

Verschillende perrons en sporen werden uit voorzorg afgezet. Een agent van het Team Explosieven en Veiligheid (TEV) was aanwezig en had na het bekijken van het pakket om de komst van de EOD gevraagd. De EOD kwam vanaf een kazerne uit Soesterberg of Den Helder, dus het duurde even voordat de bus met de drie militaire explosievenexperts ter plaatse was. De militairen kwamen rond 20.40 uur aan en deden daarna onderzoek. 

Martin Damen

"In een trein in Zandvoort is kort na de melding een verdachte aangehouden", laat de politie weten. "Het gaat om 37-jarige man uit Schiedam. De man zit vast en zijn rol wordt onderzocht." Een politiewoordvoerder zegt dat de recherche nog wil uitzoeken wat voor pakket het precies is en wat het motief van de man was. De Forensische Opsporing van de politie heeft sporenonderzoek gedaan en het pakket, nadat bleek dat het niet kon ontploffen, meegenomen. 

Een woordvoerder van de NS vertelde dat spoor 1, spoor 2, spoor 3, spoor 4 en spoor 5 afgesloten waren. "Dat heeft geen impact op het treinverkeer, want treinen komen op andere sporen aan of vertrekken vanaf andere sporen. We raden reizigers daarom wel aan om voorafgaand aan hun reis de reisplanner te bekijken", zei ze eerder op de avond. Inmiddels zijn de sporen vrijgegeven. 

Het pakket werd volgens omstanders op een perron boven de Cuyperspassage, de fiets- en voetgangerstunnel die het Stationsplein met de noordelijke IJ-zijde verbindt, aangetroffen. De tunnel zelf was ook afgesloten door de politie, maar is inmiddels vrijgegeven.

Er worden vaker verdachte pakketten gevonden op het Centraal Station, maar meestal gaat het om per ongeluk achtergelaten koffers. Dit keer ging het volgens omstanders duidelijk niet om een koffer. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938