Start van hoofdcontent

Bouw Woon Leef

nl

In dit complex woont oud en jong naast elkaar: "Zij kunnen mij leren bridgen"

16 november 2023, 14.50 uur · Door Luuke Westelaken / AT5 Producties

De meer dan 300 appartement in De Nieuwe Sint Jacob in de Plantagebuurt waren ontworpen voor Amsterdammers op leeftijd. Toch liep het in eerste instantie niet storm voor de woningen en zijn er nu ook jonge gezinnen ingetrokken. Thomas van Leeuwen is hier een voorbeeld van en vertelt in Bouw Woon Leef hoe het is.

In de oude Sint Jacob, waarvan de bouw begon in 1861, verbleven ooit vierhonderd ouderen. In 2017 moest het oude verpleeg- en verzorgingstehuis tegen de vlakte voor een vernieuwd gebouw.

Van Leeuwen wist dat de woningen in De Nieuwe Sint Jacob voor ouderen bedoeld waren en vindt de mix van oud en jong een voordeel. De oudere buren zijn een aanwinst volgens hem. "Ik vind het juist heel leuk om mensen met een andere levensstijl te leren kennen. In dit geval met een leeftijdsverschil", vertelt hij.

Quote

"Ik vind het juist heel leuk om mensen met een andere levenstijl te leren kennen"

Thomas van Leeuwen, bewoner

Ruimte voor rollator én kinderwagen

Van Leeuwen vertelt dat de woningen niet alleen geschikt zijn voor ouderen. Ook voor jonge gezinnen heeft het voordelen. In de scootmobiel stalling is er bijvoorbeeld ruim plek voor de gezinsbakfiets. En de automatisch opengaande liften zijn voor zowel rollators als kinderwagens handig.

Wel moet er gewerkt worden aan het aanbod van zorg voor ouderen, die beloofd werd bij de oplevering van het complex. "Dat moet wel echt op gang gaan komen", benadrukt hij.

Jong geleerd oud gedaan

Daarnaast is Van Leeuwen van mening dat de verschillende groepen elkaar juist kunnen versterken. "Ik zie hier dat mensen wat moeite hebben met het instellen van de thermostaat of de bewonersapp. Daar kan ik ze prima bij helpen." Maar ook hij kan op zijn beurt aankloppen bij zijn oudere buren voor hulp. "Ik zou stiekem best wel Bridge van hun willen leren."

Volg Bouw Woon Leef op YouTube, X (Twitter), Facebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam, Metropoolregio Amsterdam, AM en de Rabobank.