Start van hoofdcontent

Stad

nl

Spookrijder op A10 veroorzaakte meerdere aanrijdingen: "Het was angstaanjagend"

15 november 2023, 14.15 uur · Aangepast 15 november 2023, 15.31 uur · Door AT5

De spookrijder die gisteravond op de A10 West werd klemgereden door de politie veroorzaakte eerder een aanrijding tussen twee andere auto's. Dat vertelt een 21-jarige automobilist die het zag gebeuren. De politie bevestigt de aanrijding en zegt dat er daarnaast verderop nog twee aanrijdingen plaatsvonden. 

De automobilist reed zelf rond 21.50 uur op een van de middelste rijstroken van de A10 Oost en werd ingehaald door iemand anders toen de spookrijder in beeld kwam. "De automobilist die aan het inhalen was is in één keer naar rechts geschoten en raakte daarbij de linker achterbumper van degene voor mij, die begon te tollen en vloog de vangrail in", vertelt de getuige aan AT5. 

Vluchtstrook

Hij kon zelf door flink te remmen en uit te wijken een tweede aanrijding voorkomen en stuurde daarna de vluchtstrook op. De auto die wel geraakt was stond nog bij de vangrail op de linkerrijstrook met schade aan de achterbumper. De uitwijkende auto had schade aan de voorkant, maar er was niemand gewond geraakt. 

"Je moet er niet aan denken wat er gebeurd was als er een frontale botsing met 100 kilometer per uur aan beide kanten had plaatsgevonden", vertelt de automobilist. "We hebben dat net aan kunnen voorkomen. Het was zo onwerkelijk, zo angstaanjagend. Dan sta je nog wel even te shaken op je benen."

Quote

"Als je naar de hectometerpalen kijkt is er zeker tien kilometer spook gereden"

Automobilist die spookrijder zag

De getuige belde op de vluchtstrook meteen de politie en hij vroeg ook om een rood kruis. Pas op de A10 West werd de auto dus door de politie gestopt. "Als je naar de hectometerpalen kijkt is er zeker tien kilometer spook gereden", zegt de getuige. "Dus het is ongelooflijk dat er helemaal geen slachtoffers zijn gevallen."

Hij reed nadat de politie was gekomen uiteindelijk op de automatische piloot verder naar huis. "Toen ik aankwam, dacht ik wel, blij dat ik heelhuids thuis ben gekomen. Je slaapt er niet lekker van. Maar voor die mensen die net op tijd zijn uitgeweken is het de meest enge situatie geweest. Zij hebben heel snel gehandeld. Ik heb ze niet gesproken omdat ze verder weg stonden, maar zij waren volgens mij ook flabbergasted."

Spookrijder voor het eerst gezien op A1, drie aanrijdingen in totaal

Een woordvoerder van de politie laat weten dat de vrouw op de A1 begon met spookrijden. "Waar precies, dat weten we niet exact."

De aanrijding die de getuige zag vond op de A10 links bij hectometerpaal 12.5 plaats. Honderd meter verderop, bij hectomerpaal 12.7, vond er nog een aanrijding plaats. Het derde ongeval vond op de A10 Zuid plaats. "Daar klapten vier auto's op elkaar", zegt de politiewoordvoerder.

Rijkswaterstaat heeft rode kruizen boven rijstrook 1 en rijstrook 2 laten zien, waarna een politiewagen op de A10 West in dezelfde richting een stukje meereed en de auto klem reed. De politiewoordvoerder wil niet zeggen waarom de vrouw aan het spookrijden was, omdat de politie nooit uitlatingen doet over verklaringen van verdachten. 

Soms worden spookrijders al op de verkeerscamera's gezien, maar een woordvoerder van Rijkswaterstaat vertelt dat dat dit keer niet het geval was. "Via de politie kwam de melding binnen. Zij hadden waarschijnlijk belletjes via 112 gekregen. Wat er dan doorgaans gebeurt, is dat wij proberen te achterhalen waar iemand rijdt en dan rijstroken afkruisen. Een weginspecteur van Rijkswaterstaat grijpt zelf niet in, maar geeft wel signalen aan de spookrijder. Het is aan de politie om de spookrijder te doen stoppen, dat gaat in samenspel."

Bij het klemrijden raakte er ook een auto van de verkeerspolitie beschadigd. Het rijbewijs van de vrouw die aan het spookrijden was is ingenomen, zowel haar auto als de beschadigde politieauto zijn weggesleept door een kraanwagen van de politie.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938