Start van hoofdcontent

Stad

nl

Senioren bellen elke dag even met elkaar: "Als je niet opneemt, worden maatregelen getroffen"

29 november 2023, 13.00 uur · Aangepast 12 december 2023, 09.09 uur · Door Laura Hesselink

Een groep senioren belt elkaar dagelijks om te kijken of alles goed gaat. Een begeleider belt in de ochtend de eerste oudere, die weer belt met een ander. De laatste belt uiteindelijk weer de begeleider. Het praatje is fijn, maar het belletje geeft de ouderen ook een gevoel van veiligheid. 

Mevrouw Chionchio krijgt elke ochtend om 08.30 uur al twee jaar lang dezelfde vrouw aan de lijn: "Je maakt een praatje, je leert elkaars stem. Je hebt even lekker contact", vertelt ze. 

Maar het gaat niet alleen om het sociale aspect. Jaarlijks worden gemiddeld 36 overleden senioren pas na lange tijd gevonden in hun woningen.

"Je kunt iets krijgen. Je kunt uit je bed vallen. Dan weten ze in de ochtend dat ik niet opneem en dat er wat aan de hand is. Dan worden maatregelen getroffen", aldus mevrouw Chionchio. 

Begeleiders van de telefooncirkel zijn lastig te vinden, zegt buurtteammedewerker Jack van Zanten. "De begeleiders zijn al wat ouder en beginnen uit te vallen. Als we geen begeleiders hebben, dan hebben we geen cirkel. Daar maak ik me zorgen over". 

Wil je ook vrijwilliger zijn voor de telefoon cirkel? Meld je dan aan bij [email protected]

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938