Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Alcoholslot' op deelscooter moet dronken bestuurder uit verkeer houden

29 november 2023, 08.25 uur · Door AT5

Deelscooteraanbieder Check wil met een zogenoemd 'veiligheidsslot' in de app ervoor zorgen dat minder mensen met een slok op de voertuigen pakken. De app kan door gebruikers zelf tijdelijk geblokkeerd worden en wie vrijdag- of zaterdagnacht een deelscooter wil pakken moet eerst verplicht een filmpje kijken over de gevolgen van rijden onder invloed.

AT5

Aanleiding voor de maatregel is een onderzoek in februari waaruit bleek dat ruim een kwart van de jongeren wel eens onder invloed op een deelscooter stapt en de risico's daarvan onderschat. Naast natuurlijk het vergrote gevaar op het veroorzaken van ongelukken, is de kans op het kwijtraken van je rijbewijs en het betalen van een flink bedrag aan schadevergoedingen ook aanwezig. 

Op dit moment rijden er 770 deelscooters, waarvan Check de helft bezit, in de stad en is het gebruik daarvan nog altijd een proef. Binnenkort wordt het aantal scooters uitgebreid naar 1200 en wordt de proef met twee jaar verlengd. 

Zelf activeren

Check heeft het veiligheidsslot na overleg met jongerenorganisatie TeamAlert, die het onderzoek over rijden onder invloed uitvoerde, bedacht. Elke dag kunnen de gebruikers zelf de app tijdelijk blokkeren waardoor het reserveren van een scooter niet meer mogelijk is. De gebruikers moeten dat wel zelf doen, maar de app geeft geheugensteuntjes omdat ook daadwerkelijk te doen. De app kan ook wel weer ontgrendeld worden, maar dan moet er wel een veiligheidsvideo van een minuut worden bekeken.

Die video wordt voor elke gebruiker verplicht op vrijdag en zaterdag tussen 23.00 uur en 06.00 uur. In de video wordt uitgelegd wat voor gevolgen het kan hebben als je met een slok te veel op gaat deelnemen aan het verkeer. 

Vrienden motiveren

De functie is niet waterdicht, maar de deelscooteraanbieder hoopt dat jongeren elkaar stimuleren om het alcoholslot aan te zetten. "Appgebruikers die het slot activeren worden gestimuleerd om hun Safety Lock te delen met vrienden om uit te dragen dat onder invloed zijn en rijden, niet samen gaan", aldus Check. 

Een gedragsonderzoeker bij TeamAlert heeft wel vertrouwen dat die functie werkt. "In de omgeving van jongeren zijn vrienden erg belangrijk in het creëren van een veilige sociale norm. Doordat de functie gebruikers stimuleert om de feature met hun vrienden te delen, wordt deze sociale norm versterkt." 

Deelscooteraanbieder Felyx heeft al een langere tijd een functie om de dronken bestuurder te ontmoedigen om een scooter te pakken. Wie in de nacht een scooter wil pakken moet eerst een veiligheidspuzzel maken in de app. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938