Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Meliani: "Minder Marokkanen-uitspraak doet wat met je, maar ik ga nergens heen"

29 november 2023, 17.49 uur · Door AT5

Wethouder Touria Meliani (anti-discriminatiebeleid) heeft vanmiddag een oproep gedaan aan moslims die gediscrimineerd worden om daarvan een melding of aangifte te doen. Dat deed ze tijdens de gemeenteraadsvergadering na vragen van verschillende politieke partijen over de verkiezingswinst van de PVV.  

Zowel Meliani als burgemeester Halsema noemden voorbeelden die ze na de verkiezingen hoorden. Zo zei Meliani dat kinderen van ambtenaren met hoofddoek hadden gevraagd of zij nog wel bij de gemeente mochten blijven werken. 

Quote

"Een gesluierde vrouw is vorige week op straat bespuugd"

Femke Halsema, burgemeester

"Ik heb zelf ook voorbeelden, van een gesluierde vrouw die vorige week op straat bespuugd is", voegde Halsema daaraan toe. "Met opmerkingen. Waarbij meer ruimte wordt genomen dan in het verleden. "

Moskeeën

Vorige week meldde de islamitische koepelorganisatie Milli Görüs extra veiligheidsmaatregelen te nemen na de verkiezingsuitslag. Vier van de veertig moskeeën die onder die organisatie vallen staan in Amsterdam. Halsema benadrukte dat het ging om een landelijk besluit van Milli Görüs zelf en dat de zorgen bij de koepelorganisatie vooral gingen over de rest van het land. 

Naar aanleiding van het bericht heeft de gemeente ook contact opgenomen met andere moskeeën in de stad, maar daar zijn geen extra maatregelen genomen. "Wel herkennen ze de ongerustheid bij hun achterban en zijn ze alert op wat zou kunnen komen", zei Halsema. "Wij zijn dat met hen."

Quote

"Ik ben geen slachtoffer van deze stad, ik ben hier, ik sta hier en ik ga nergens naartoe"

Touria Meliani, wethouder anti-discriminatiebeleid

Wethouder Meliani vertelde dat ze zelf moslima is, in Marokko geboren is en in 2014 hoorde over de 'minder Marokkanen'-uitspraak van Wilders. "Maar weet je wat het nog meer doet, bij al die jonge mensen die daarmee zijn opgegroeid? Het doet wat met je. Maar ik ben geen slachtoffer. Ik ben geen slachtoffer van deze stad, ik ben hier, ik sta hier en ik ga nergens naartoe. En tegen al die jongeren zeg ik. Dit is jullie stad. Dit is jullie land. Jullie hebben het recht om hier te zijn."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938