Start van hoofdcontent

Stad

nl

Woontoren Sluisbuurt bereikt 100 meter hoogte: bouwvakkers hijsen vlag

30 november 2023, 12.38 uur · Aangepast 30 november 2023, 14.05 uur · Door AT5

Bouwvakkers hebben vanmorgen de vlag gehesen op woontoren Justus in de Sluisbuurt op Zeeburgereiland. Dat betekent dat het hoogste punt bereikt is.

De woontoren, met de naam Justus, is nu honderd meter hoog. Het moet straks 224 appartementen tellen en op de grond is plek voor horeca, fitness en 'maatschappelijke functies'.

Andere woontorens

In totaal moeten er in de Sluisbuurt straks 5500 mensen wonen. Het is de bedoeling dat er in de buurt van woontoren Justus nog een stuk of vier andere woontorens met een vergelijkbare hoogte komen te staan, maar de bouw van die torens is nog niet gestart

Er zijn maar weinig plekken in de stad waar dit soort hoogbouw toegestaan is. Het gaat onder meer om Haven-Stad, Sloterdijk, de Zuidas en de omgeving van station Noord.

Plekken waar hoogbouw (meer dan 70 meter) toegestaan is. Foto: gemeente.

Ook heeft de gemeente verschillende regels voor hoogbouw opgesteld. Zo moeten de woningen een eigen buitenruimte hebben. "Op zijn minst een Frans balkon, ten behoeve van prettig wonen", schrijft de gemeente in het hoogbouwbeleid van dit jaar. Ook mogen woningen alleen bereikbaar zijn via een centrale entree en niet direct vanuit een parkeergarage. "Zo kunnen bewoners elkaar tegenkomen en wordt de kans op ondermijning verkleind." Verder mag de afstand tussen woontorens niet minder dan 25 meter zijn, zodat bewoners uitzicht blijven houden.

Andere hoge woontorens in de stad zijn de Amstel Tower in Oost (103 meter hoog), de Pontsteiger in West (90 meter hoog) en The Valley op de Zuidas (103 meter). 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938