Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rijk geeft nog eens twee miljoen aan Nationaal Holocaustmuseum voor stijgende bouwkosten

4 december 2023, 14.32 uur · Aangepast 5 december 2023, 07.15 uur · Door AT5

Het Nationaal Holocaustmuseum krijgt nog eens twee miljoen euro van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat geld komt bovenop de 5,6 miljoen die het museum al kreeg van de overheid voor de realisatie van het museum. Het Joods Cultureel Kwartier, dat het project ontwikkelt, heeft om deze extra bijdrage gevraagd vanwege de stijgende bouwkosten.

Al sinds de tijd van burgemeester Erberhard Van der Laan zijn de nodige miljoenen verzameld voor de realisatie van het Nationaal Holocaustmuseum. 21 miljoen euro was er in totaal nodig, waarvan delen van de gemeente (5 miljoen), de Nederlandse (5,6 miljoen) én de Duitse overheid (4 miljoen) kwamen. Het museum zou in september dit jaar opengaan, maar die datum is nu verplaatst naar 11 maart 2024.

Het Nationaal Holocaustmuseum bestaat uit twee panden: de Hollandsche Schouwburg en het historische gebouw aan de overkant van de Plantage Middenlaan, de Hervormde Kweekschool. Die laatste, waar onderwijzers werden opgeleid, grensde aan de crèche waarvandaan directrice Henriëtte Pimentel honderden joodse kinderen hielp ontsnappen aan de transportatie naar de concentratiekampen. Een deel van hen werd over de muur in de tuin van de crèche getild en via de Kweekschool weer naar buiten gesmokkeld.

Reactie Joods Cultureel Kwartier

Het Joods Cultureel Kwartier, zij gaan over het museum, is 'zeer verheugd' met de extra steun van het ministerie, zo reageert algemeen directeur Emile Schrijver. "De steun laat zien dat de Nederlandse overheid zich samen met ons verantwoordelijk voelt voor het markeren van de moord op de Nederlandse Joden in ons museale landschap en daarmee in ons collectieve geheugen. We zijn er trots op dit belangrijke museum te mogen ontwikkelen."

AT5 was eerder dit jaar al op bezoek bij de verbouwing van het Nationaal Holocaustmuseum.