Start van hoofdcontent

Sport

nl

Kickbokslegende Thom Harinck middelpunt van expositie Stadsarchief: "Stond er versteld van"

7 december 2023, 13.00 uur · Aangepast 7 december 2023, 13.26 uur · Door Jimmy Miltenburg

Kickbokslegende Thom Harinck is onderdeel van een nieuwe expositie in het Stadsarchief. Een deel van zijn eigen archief waaruit zijn grote verdienste voor de vechtsport blijkt wordt tentoongesteld. Harinck heeft een centrale plek gekregen in de expositie Bewaard voor de stad, een selectie uit schenkingen aan het archief van de afgelopen drie jaar. 

AT5

De reden waarom er een speciale plek voor de 79-jarige Thom Harinck is ingeruimd, is vanwege zijn ingrijpende invloed op de kickbokswereld. Inmiddels is hij al 50 jaar van waarde, om te beginnen als grondlegger, later ook als kampioenencoach. Hij trainde grote namen als Badr Hari, Peter Aerts en Hesdy Gerges. De rol van Harinck binnen de vechtsport is zo groot, omdat hij zijn eigen stijl ontwikkelde die tot de dag van vandaag veel beoefenaars kent. Chakuriki, dat staat voor ‘ontleende kracht’, is een combinatie van boksen, karate, judo, jiujitsu en worstelen. 

Boekje

In de Schatkamer van het Stadarchief zijn momenteel relikwieën uit het persoonlijke archief van Harinck tentoongesteld. "Dit boekje, dat heb ik toen gemaakt", wijst Harinck aan in de vitrine. "Er waren helemaal geen reglementen. Toen heb ik eigenlijk het boksreglement wat er al was, en judo en karate helemaal uit zitten vogelen. Dat heb ik toen opgeschreven en zo had je het eerste boekje. Daar heb ik de mensen eigenlijk opleidingen mee gegeven hoe ze de wedstrijden moesten jureren en scheidsrechteren."

Stadsgeschiedenis

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren speelde hierin een belangrijke rol, want hij woont in de buurt van de kickboksheld en ging bij hem op bezoek. "Een hele werkkamer vol posters, mappen en foto's", beschrijft hij. "Een complete afgeronde historische collectie over een onderwerp waar we nog niks over hebben in Nederland en Amsterdam. Hierin wordt de hele stadsgeschiedenis in weerspiegeld." Van de Vooren lichtte het Stadsarchief in en nu, een jaar later, is de bijdrage van Harinck de blikvanger van de tentoonstelling.

Jurryt van de Vooren & Thom Harinck - AT5/Jimmy Miltenburg

De basis voor Nederland als grootmacht in de kickbokssport ligt dus in Amsterdam. Misschien dat hij daarom zo centraal staat in de expositie. "Nou, een blikvanger hè", lacht Harinck. "Ik stond er zelf versteld van. Heel erg leuk." Harinck was in de jaren 70 betrokken bij de eerste grote wedstrijden en speelde in de periode erna ook nog altijd een grote rol. Onder meer als trainer, maar ook als organisator, promotor en official. 

Osu sensei

Toch is het voortbrengen van wereldkampioenen niet zijn grootste verdienste, vindt hij. "Als ik op de pont sta en er komt jongen naar me toe die zegt 'Osu sensei', want zo groet je in ons domein", geeft Harinck aan. "Als hij dan zegt sensei, de tijd die ik bij u heb getraind, dat heeft me toch wel verder geholpen in mijn leven. Dat geeft mij nog meer voldoening dan dat ik een kampioen heb gemaakt, want dan weet je dat je heel wat hebt betekend voor zo'n jongen, ook in de maatschappij. Dat vind ik wel heel belangrijk."

Daar haakt sporthistoricus Van de Vooren op in. Hij memoreert aan bokser Ben Bril uit de jaren 30, die door zijn sport buiten de criminaliteit bleef. "Dat geldt ook voor heel veel mensen bij Thom, die via zijn vechtsport belangrijk zijn geworden en op een plek in de maatschappij zijn gekomen die ze anders nooit hadden bereikt", aldus Van de Vooren. "Dit moet niet alleen het begin zijn van een hele grote expositie, maar moet ook het begin zijn van mensen die een vechtsport doen ook snappen: ik hoor ook bij de geschiedenis, mijn materiaal moet ook naar het Stadsarchief."

Schenkingen

De expositie in de Schatkamer bestaat nog uit andere onderdelen. Het is een selectie uit materiaal dat jaarlijks geschonken wordt door honderden mensen aan het Stadsarchief Amsterdam. In deze tentoonstelling is een keuze te zien van de meest verrassende en bijzondere schenkingen uit de jaren 2021-2023. Een prominente rol dus voor Harinck, maar ook de andere werken zijn nog te zien tot en met 25 februari 2024. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938