Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook politie doet oproep na incidenten: houd je hond in Amsterdamse Bos aan de lijn

6 december 2023, 08.20 uur · Aangepast 6 december 2023, 13.21 uur · Door AT5

De politie Amstelveen roept hondenbezitters op om hun honden in het Amsterdamse Bos aan de lijn te houden in de niet-losloopgebieden. Volgens de politie neemt het aantal incidenten in het bos toe. Zo verdronk er in november een Schotse hooglander in de Nieuwe Meer na een aanval van een loslopende hond.  

AT5

"Helaas denken veel mensen dat de hond overal los mag lopen in het bos", schrijft de politie op Facebook. "Dit geldt enkel op de daartoe aangewezen plekken." Verder verzoekt de politie hondenbezitters die hun hond 'niet voldoende onder controle hebben', hun huisdier ook in losloopgebieden aan te lijnen. "De eigenaar van de hond moet namelijk altijd zijn of haar hond kunnen terugroepen. Is dit niet het geval, dan moet je hond aangelijnd blijven."

Strafbaar feit

Honden blijven volgens de politie 'dieren met een jacht-, speur-, of drijfinstinct', waardoor ze op onverwachte momenten achter mensen of beesten aan kunnen gaan. "De gevolgen zijn soms niet van tevoren te overzien en mogelijk maak je je hierdoor dan ongewild schuldig aan een strafbaar feit."

De aanlijnplicht voor honden in grote delen van het bos geldt al tien jaar. Sinds corona is het volgens de politie drukker in het bos, waardoor ook het aantal incidenten met honden toeneemt. Vorige maand deden de boswachters van het bos al een vergelijkbare oproep als de politie nu. Directe aanleiding was de dood van een Schotse hooglander, die door een hond de Nieuwe Meer in werd gejaagd en verdronk.  

De boswachters plaatsten onlangs al nieuwe borden en deelde flyers uit aan bezoekers van het bos. Ook worden mensen actief aangesproken op hun gedrag. Vanwege het toenemend aantal incidenten wordt bovendien het hondenbeleid in het bos herzien. Wat dat in gaat houden is nog niet duidelijk.