Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Op bezoek bij de krakers in de Krom Boomssloot met Meneer Soep: "De pan van Troje"

7 december 2023, 08.00 uur · Door Emma Vos

Buurtbewoner Coutier Rademaker wordt sinds de kraak van de twee panden aan de Krom Boomssloot in het centrum 'Meneer Soep' genoemd. Samen met hem én een pan soep mochten we mee het kraakpand in. 

Niet alleen Coutier is betrokken bij de nieuwe bewoners van de Krom Boomssloot. De krakers zeggen overweldigd te zijn door alle buurtgenoten die hen de afgelopen weken een hart onder de riem staken. "Het is hét gesprek van de week binnen onze gemeenschap. Hoe bijzonder warm het welkom is vanuit deze buurt. Enorm motiverend."

In de onderste verdieping van een van de panden, op de plek waar voorheen een buurtcafé zat, organiseerden de krakers afgelopen zaterdag een bijeenkomst. Ze willen in de ruimte samen met de buurt een 'sociaal centrum' opzetten.

Er zijn al plannen voor vioollessen of een terugkeer van het oude buurtcafé Nagel. Coutier hoopt dat de plannen een kans krijgen, maar ziet ook dat er nog heel veel moet gebeuren: "Het voelt nu nog wel een beetje eenzaam hier, maar misschien is dat altijd zo in een huis dat lang niet bewoond is."

Dat Coutier sympathie heeft voor de krakers, kan iets te maken hebben met zijn eigen achtergrond in de buurt. Zelf woont hij namelijk in een huis dat in de jaren 70 door zijn zus werd gekraakt en hij jaren later van haar kon overnemen.

Quote

"Zorg goed voor het pand en houd ons op de hoogte"

Eigenaar van de panden

De huidige generatie krakers is veel minder Amsterdams en internationaler dan de kraakbeweging van toen. Geen probleem, vindt Coutier. "Amsterdam is een internationale stad. Alle mensen die hier komen, brengen ons ook heel veel. De woningnood komt door slecht beleid en vermarkting, niet door die paar mensen die de stad kleuren."

Contact met eigenaar

De krakers zijn in contact met de eigenaren, die ooit zelf in het pand woonden. Volgens buurtbewoners vluchtte de familie een paar jaar geleden vanwege een geschil met de kinderbescherming naar België en daarna naar Polen. Daar verblijven ze nu nog. Pas als de kinderen volwassen zijn, zouden ze terug kunnen keren naar Nederland. Tegen die tijd zouden ze ook weer van plan zijn om aan de Krom Boomssloot te wonen.

Dat er op dit moment krakers in hun huis zitten, lijken de eigenaren niet erg te vinden. "Zorg goed voor het pand en houd ons op de hoogte", zegt de eigenaar tegen de krakers over de telefoon.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938