Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Meer uitlaatplekken en waardig leven voor proefdieren: nieuw dierenbeleid van gemeente

6 december 2023, 16.25 uur · Door AT5

Uitbreiding van de dierenhulpregeling voor minima-gezinnen, een waardig leven bieden aan proefdieren en een duidelijker protocol voor wat er met je hond gebeurt als hij iemand heeft gebeten. Het zijn een paar van de punten in de Agenda Dieren 2024-2026 van de gemeente. Om de doelstellingen die daarin staan te behalen, heeft het college twee miljoen euro vrijgemaakt.

AT5

"Amsterdam staat voor een diervriendelijke stad. In 2019 werden we zelfs tot diervriendelijkste 
gemeente verkozen", zo staat in het voorwoord van het rapport, geschreven door de wethouders Pels (Dierenwelzijn) en Van der Horst (Biodiversiteit). Toch was een nieuwe Agenda Dieren nodig, staat in het rapport. "Steeds vaker worden dieren gehumaniseerd en proberen we kwesties ook vanuit het standpunt van het dier te bekijken."

Meer konijnen gedumpt

Volgens de gemeente zorgt dat voor meer regelgeving, maar ook voor veel nieuwe vragen. "De ambities uit de Agenda Dieren 2015-2022 waren dan ook niet meer volledig toereikend. Het college besloot daarom tot een nieuwe Agenda Dieren met aandacht voor dierenwelzijn en de leefgebieden van alle dieren in de stad." De gemeente deelt dieren op in vier categorieën: gezelschapsdieren, vee, wilde dieren en dieren in sport, ontspanning en onderzoek. 

Quote

"Met de toenemende verdichting blijft het de vraag of de stad een goede plek is voor honden"

Gemeente Amsterdam

Met betrekking tot gezelschapsdieren, waar huisdieren onder vallen, zie de gemeente een trend die het als zorgelijk typeert. "Steeds meer horen we over het dumpen van dieren, met name konijnen", staat in het rapport. "De vraag rijst of de verzorging van huisdieren nog voor iedereen te doen is.  Bijvoorbeeld omdat we nu na corona weer naar werk en school kunnen." 

Uitbreiden regeling minima

Volgens de gemeente is 'een mismatch tussen eigenaar en dier' een belangrijke oorzaak van het toenemend aantal gedumpte dieren. Om dit te verbeteren verlangt de gemeente van het Rijk regulering van verkoop op Marktplaats, regels voor een zorgvuldige matchingsplicht en een zorgverzekeringsplicht voor huisdieren, zoals die ook voor mensen geldt. Maar de gemeente kijkt ook naar zichzelf. Zo wil het onder meer de communicatie over gedragstherapeuten voor dieren verbeteren.   

Eerder al kwam de gemeente met de ADAM-regeling, oftewel dierenhulp aan minima. Amsterdammers met een laag inkomen worden zo geholpen als de kosten voor de dierenarts hoog oplopen. Nu worden de mogelijkheden voor uitbreiding van het aantal dierenartspraktijen bij die regeling verkend. Per jaar gaat er de komende jaren 400.000 euro naar het uibreiden van de ADAM-regeling

Quote

"Vissen verdienen onze zorg. Het zijn voelende wezens"

Gemeente Amsterdam

Een ander doel van de gemeente is het aantal bijtincidenten met honden verminderen. "In Amsterdam zien we een stijging van (dreigende) bijtincidenten. Vermoedelijk door een toename van huisdieren sinds covid-19 en de aanschaf van jonge honden die tijdens corona onvoldoende gesocialiseerd zijn." De gemeente zegt bij bijtincidenten te handhaven, bijvoorbeeld door een waarschuwing, een boete of inbeslagname. Wanneer tot welk van deze interventies wordt overgegaan staat niet in het rapport. 

"Ook onvoldoende socialisering van honden of te weinig beweging door te weinig goede uitlaatplekken, kan problemen opleveren voor dierenwelzijn. Om onze doelstellingen waar te kunnen maken moeten we dus een aantal belangrijke stappen zetten."  De gemeente laat weten daarom aan meer veilige uitlaatplekken voor honden te werken. "Toch blijft het met de toenemende verdichting de vraag of de stad een goede plek is voor honden. Die vraag zullen we eigenaren dan ook gaan stellen in het kader van onze inzet om een betere match tussen huisdieren en eigenaar te realiseren."

AT5

Vissenwelzijn vaker gespreksonderwerp

Verder heeft de gemeente de huurovereenkomst visrecht met hengelsportverenigingen aangepast. Zo moeten de vissers streven naar het beëindigen van het dieronvriendelijk gebruik van weerhaken op Amsterdamse wateren. "Vissen verdienen onze zorg. Het zijn voelende wezens en ze hebben een intrinsieke waarde", staat in het rapport. "Gelukkig is vissenwelzijn steeds vaker onderwerp van gesprek, vooral in wetenschappelijk onderzoek, maar ook in de samenleving. Er is steeds meer bekend over intelligentie, pijn
angst en stress bij vissen en andere waterdieren."

Waardig leven voor proefdieren

Ook een waardig leven voor 'overgebleven' proefdieren vindt de gemeente belangrijk. De gemeente zegt het programma van het Rijk om het landelijk gebruik van proefdieren te verminderen te steunen. "De gemeente heeft geen bevoegdheid om nadere richtlijnen te maken voor het gebruik van proefdieren. 
Met name omdat de belangen rondom dit thema die van onze lokale samenleving overstijgen."

Wel wil Amsterdam zich lokaal inzetten voor dieren die ‘over’ blijven na onderzoek. Dan gaat het om gefokte dieren die uiteindelijk niet als proefdier zijn ingezet of aan proefdieren die na onderzoek niet structureel lijden en dus nog een waardig leven kunnen hebben. Daarover gaat de gemeente afspraken maken met dierproefinstituten, staat in het rapport. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938