Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van gemeentetrots naar subsidiestop voor Fixbrigade: "Heel erg ondankbaar"

7 december 2023, 17.08 uur · Aangepast 8 december 2023, 10.54 uur · Door Flip Linssen & Zsa-Zsa Rikken

Het isolatieprobleem in de stad aanpakken én werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Fixbrigade was jarenlang het paradepaardje van de gemeente, maar de non-profitorganisatie kwam voor aankomend jaar niet door de aanbestedingsprocedure en verloor het van goedkopere initiatieven. De huidige subsidies verlopen daarom over drie weken, tot groot ongenoegen: "Wij doen dit beter dan al die andere partijen." 

AT5

De Fixbrigade helpt minimahuishoudens met het besparen van energie en het aanpakken van tochtige woningen. Daarnaast leidt het bedrijf jongeren en statushouders op. Jarenlang werd de organisatie hierom geprezen voor hun werk en sprak de gemeente waardering uit. Het nieuws komt directeur Jannekee Jansen op de Haar dan ook rauw op het dak vallen: "Aan alle kanten krijgen we veren in onze reet gedouwd en dan word je puntje bij paaltje afgeserveerd."

2 miljoen te duur

Want nu er subsidie via een aanbesteding moet worden aangevraagd, zijn er elf aanbieders die de subsidie willen krijgen. In totaal mogen vijf organisaties zich eraan wagen, en Fixbrigade valt hierbuiten. Het gebied waar de brigade werkzaam is - Noord, Nieuw-West, Oost en Centrum - kan voor 2 miljoen euro minder worden voorzien door een andere aanbieder.

Quote

"Ga je voor goedkoop of ga je voor kwaliteit?"

Jannekee Jansen op de Haar - FIXbrigade

Jansen op de Haar vindt de keuze voor het bedrijf Energiebox, die de aanbesteding binnen heeft gehengeld, onbegrijpelijk. Het sociale aspect van de organisatie wordt daarmee namelijk volgens haar zwaar onderschat. "Wij doen dit op een andere manier, een veel preciezere manier. Daarbij gaan er meer mensen mee omdat we een opleidingsplek zijn. Natuurlijk kost het dan meer geld. Maar ga je voor kwaliteit of goedkoop? Heel veel mensen raken hun baan of stage kwijt en gaan niet makkelijk iets anders vinden omdat ze niet makkelijk in de arbeidsmarkt passen."

De organisatie voelt zich daarnaast voorgelogen. "Er werd steeds gezegd dit kan niet mis gaan en we willen jullie als partij. We zitten nu al tot ver in 2024 volgepland met mensen die worden geholpen. Wat moeten we daar nu tegen zeggen? Moeten we ze in de kou laten?"

Zo veel mogelijk Amsterdammers helpen

Volgens wethouder Zita Pels is de aanbesteding ze niet gegund aan Fixbrigade, aangezien zij duurder zijn dan de rest en dezelfde kwaliteit leveren. Alle aanbestedingen worden langs dezelfde meetlat gelegd en worden beoordeeld op onder andere kwaliteit, kennis van de doelgroep en het sociale aspect. Volgens Energiebox wordt ook in hun organisatie gewerkt met werkzoekenden en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Volgens de gemeente is, los van de kwaliteit van beide partijen, de Fixbrigade namelijk voor 5050 huishoudens 2 miljoen euro duurder dan de winnend concurrent. "Als je de huizen ziet die wij zien, waar zo veel schimmel in zit, dan ben je er echt niet met een lampje indraaien of een strip folie plakken. Dan hebben die mensen straks dezelfde problemen", aldus Jansen op de Haar. Ze is er zelf van overtuigd dat het werk dat haar initiatief verzorgd niet door een andere partij kan worden uitgevoerd.

AT5

"We snappen heel goed dat de Fixbrigade en andere partijen die de aanbesteding niet hebben gewonnen teleurgesteld zijn", laat de wethouder weten. "Het gaat er uiteindelijk om dat we de komende jaren zoveel mogelijk Amsterdammers helpen met een warmer huis en een lagere energierekening."

Bezwaar

De gemeente heeft onderzocht of een andere vorm van subsidiering mogelijk was voor de Fixbrigade maar de opties die er waren boden volgens hen geen uitkomst. Daarnaast nodigt Pels de organisatie uit voor een overleg om de uitslag van de aanbestedingsprocedure te bespreken. 

Er kan de komende weken nog bezwaar worden ingediend: "Ze gooien echt iets heel moois weg door dit te doen", zegt de directeur. "Dan ga ik maar op zoek naar investeerders die er wel in geloven. Dan maar zonder de gemeente, zo lang wij ons werk kunnen doen en al die Amsterdammers op de juiste manier te helpen."

Reactie woordvoerder Zita Pels (Volksverhuizing en Duurzaamheid):

"We snappen heel goed dat de Fixbrigade en andere partijen die de aanbesteding niet hebben gewonnen teleurgesteld zijn.

Het gaat er uiteindelijk om dat we de komende jaren zoveel mogelijk Amsterdammers helpen met een warmer huis en een lagere energierekening.

Daarvoor hebben we via een openbare procedure de juiste partijen gevonden die onder meer goed scoren op aandacht voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, lokale initiatieven, goede kennis van de te bereiken doelgroepen en uiteindelijk ook op een eerlijke prijs. Op deze manier kunnen we zoveel mogelijk huishoudens helpen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938