Start van hoofdcontent

erotisch centrum

nl

Van opluchting tot woede om keuze voor EC in Zuid: lees hier de reacties

18 december 2023, 17.02 uur · Aangepast 18 december 2023, 23.51 uur
Door Maarten Westerduin, Nicolai Brannan & Stefan Bunschoten · Foto: AT5

Nu eindelijk bekend is waar het erotisch centrum moet komen, stromen de eerste reacties binnen. Partijen als de VVD en CDA zijn verbolgen over de keuze van burgemeester Halsema voor een locatie aan de Europaboulevard, terwijl er bij coalitiepartijen GroenLinks en PvdA steun is voor het plan. In Noord heerst er opluchting, maar klinkt er ook solidariteit met de bewoners van Zuid.

18 december 2023, 23.51 uur

Bewoners van Noord protesteren alsnog

Het protest was georganiseerd door bewoners van Noord. Vandaag werd bekend dat burgemeester Halsema het erotisch centrum in Zuid wil, maar toch wilden ze daartegen protesteren en hun steun betuigen aan de bewoners van Zuid.

18 december 2023, 22.54 uur

Kreuger (JA21) "Niemand zit hierop te wachten"

18 december 2023, 22.35 uur

Khan (Denk): EC heeft alleen zin als raamprostitutie op de Wallen verdwijnt

Als het Erotisch centrum er komt, dan moet álle raamprostitutie verdwijnen, zegt Denk-fractievoorzitter Sheher Kahn, anders krijgt Amsterdam er 'simpelweg een toeristische magneetfunctie bij'. Volgens de plannen van het college verdwijnt alleen een deel van het huidige aantal ramen van de Wallen.

18 december 2023, 21.54 uur

Wijnants (VVD): "Dit is een hele onverstandige strategie"

"Ik heb begrip voor de inspanning om wat te doen aan de overlast op de Wallen, maar geen begrip voor deze locatiekeuze in Zuid", zegt VVD-fractievoorzitter Daan Wijnants in gesprek met AT5.

"We hebben vanaf het begin gezegd dat het belangrijk is dat er voldoende draagvlak is voor het erotisch centrum en dat het goed inpasbaar is in de buurt", aldus Wijnants. "Daarom hebben wij altijd gezegd: bouw het in een nog te bouwen gebied. Dan weten mensen die er gaan wonen al van tevoren dat er een erotisch centrum komt. Daarnaast is er in de bestaande stad geen enkel gebied waar je dit kan inpassen, dus dit is een heel onverstandig besluit strategie."

 

AT5

18 december 2023, 21.06 uur

Verslaggever Nicolai Brannan: "Keuze van Halsema voor Zuid is geen verrassing"

Dat het erotisch centrum niet in Noord, maar in Zuid komt, is eigenlijk geen verrassing meer te noemen, vertelt politiek verslaggever Nicolai Brannan buiten de Stopera.

"Als je hier je oor te luister legde, hoorde je steeds meer signalen dat het Zuid zou worden. Dat is ook niet zo gek als je de collegeambities kent om 'ongelijk te investeren voor gelijke kansen' en aandacht te hebben voor de kwetsbare wijken in Amsterdam. Wat Halsema betreft is de redenering om voor Zuid te kiezen veel logischer."

AT5