Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stop op nieuwe datacenters in de stad: "Ruimte op elektriciteitsnet is schaars"

20 december 2023, 18.45 uur · Door AT5

De gemeente laat in de toekomst geen nieuwe datacenters toe, tenzij ze een direct Amsterdams belang hebben en ze aan nieuwe duurzaamheidseisen voldoen. Aanleiding is de schaarse ruimte in de stad én op het elektriciteitsnet.

AT5

Een datacenter kan bijvoorbeeld nog wel worden toegelaten als deze wordt verplaatst vanwege de komst van een nieuwe woonwijk. Lopende aanvragen en al bestaande initiatieven vallen onder het oude regime van de gemeente.

Wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw): “De ruimte in Amsterdam is schaars. Niet alleen de fysieke ruimte, maar ook de ruimte op het elektriciteitsnet. We willen duurzaam groeien met datacentra die de stad direct wat opleveren. Deze nieuwe plannen maken dat mogelijk.”

De stad telt verschillende clusters van datacenters. De belangrijkste staan op het Science Park en op de bedrijvenstrook bij Amstel III. Met de verschillende datacenters worden gesprekken gevoerd over duurzame ingrepen als het gaat om warmte en koelen. De datacenters leveren een belangrijke bijdrage op het gebied van rekenkracht voor bijvoorbeeld de wetenschap.

De nieuwe regels gaan waarschijnlijk het tweede kwartaal van 2024 in. Het is al vanaf november niet meer mogelijk om een aanvraag te doen voor een datacentrum.