Start van hoofdcontent

Amsterdam in 2023

nl

Myriam Corzilius streed voor fietsbrug over IJ: "Na 125 jaar eindelijk actie"

27 december 2023, 22.33 uur · Aangepast 28 december 2023, 21.10 uur · Door AT5

Nog even en dan zit 2023 er alweer op. Met verschillende Amsterdammers die bij AT5 in het nieuws zijn geweest, blikken we in de laatste dagen van het jaar terug én vooruit. Vandaag doen we dat met Myriam Corzilius, die namens het Amsterdam Fietsmuseum al jaren strijdt voor een fietsbrug over het IJ.

"Er wordt al 125 jaar gepraat over de brug, nu wordt er eindelijk actie ondernomen", aldus een enthousiaste Myriam. Al jarenlang zet ze zich in voor een fietsbrug, maar plannen om de brug te bouwen werden tot vorig jaar telkens uitgesteld.

Dit jaar kwam Myriam dan echt een stapje dichter bij haar droom, want in november werd duidelijk dat de gemeente 100 miljoen vrijmaakt voor de brug.

Fietsdemo

Daar leek het aan het begin van dit jaar nog helemaal niet op. In januari organiseerde Myriam nog een fietsdemonstratie. Samen met honderden medestanders trotseerde ze de stromende regen om aan het einde van de rit bij de Stopera een petitie aan verkeerswethouder Melanie van der Horst te overhandigen.

Drie maanden later werd bekend dat het college opnieuw plannen had om geld voor een fietsbrug vrij te maken. Afgelopen november werden die plannen ook door de raad goedgekeurd.

Dat laatste moment beschouwt Myriam achteraf als het hoogtepunt van haar jaar. "Ik ben blij dat we de actie hebben gevoerd." Of haar werk erop zit? "Nee", zegt Myriam vastbesloten. "We blijven doorgaan, tot die brug er staat."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938