Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Tweede verdachte wél veroordeeld voor mislukte overval op Tadic en krijgt 1 jaar cel

2 januari 2024, 14.03 uur · Door Niels van Steijn

De rechtbank veroordeelt de 20-jarige Mohamed F. tot twaalf maanden cel voor de overval op oud-Ajacied Dusan Tadic. De voetballer werd in de zomer van 2022 met geweld overvallen door twee mannen. Opvallend is dat de medeverdachte van F. begin vorig jaar werd vrijgesproken voor de overval, hij kreeg wel enkele maanden cel voor openlijke geweldpleging. 

"De rechtbank realiseert zich dat de zittingscombinatie in de zaak van de medeverdachte tot een andere weging van de feiten en omstandigheden, en daarmee tot een afwijkend oordeel, is gekomen", schrijft de rechtbank in haar vonnis. Begin februari 2023 oordeelde de andere combinatie dat er niet genoeg bewijs was om te spreken van een poging tot overval, de 27-jarige Mohamed el K. kreeg een deels voorwaardelijke celstraf voor openlijke geweldpleging. 

Genoeg bewijs

Maar de rechtbank die de zaak van Mohamed F. behandelt, heeft een ander oordeel. "Verdachte en zijn mededader hebben om middernacht het slachtoffer een half uur lang bij zijn woning staan opwachten. Te zien is dat een van hen continu op zijn telefoon kijkt. Op enig moment komen de twee in actie en dat blijkt het moment te zijn dat slachtoffer in zijn auto komt aanrijden en uitstapt. Onder zijn auto is een GPS-tracker/baken aangetroffen, die vanaf 12 juli 2022 was geactiveerd", schrijft de rechtbank.

'We hebben je 

De mannen waren op de hoogte van de bewegingen van Dusan Tadic en stonden hem in de omgeving van zijn woning op te wachten. Op het moment dat hij zijn auto uitstapte zijn de overvallers direct op hem afgegaan. Achtervolgden hem en sloten hem in. Ze pakten hem bij zijn nek waarbij ze iets zeiden in de trant van 'we hebben je'. 

Quote

"Deze gang van zaken moet worden beschouwd als zo zeer te zijn gericht op de voltooiing van een geplande beroving"

Rechtbank Amsterdam

"De omschreven gang van zaken moet (..) worden beschouwd als zo zeer te zijn gericht op de voltooiing van een geplande beroving, dat het niet anders kan dan dat dit ook daadwerkelijk de bedoeling was. Daarbij neemt de rechtbank in aanmerking dat het slachtoffer een beroemde voetballer is waarvan algemeen bekend is dat hij over dure spullen beschikt, zoals bijvoorbeeld horloges en de kostbare Mercedes waarin hij op dat moment reed.", oordeelt de rechtbank.

Camerabeelden

Tadic probeerde te ontkomen aan zijn belagers, daarbij gaf hij een van de mannen door het openstaande vizier van een helm een klap in het gezicht Vervolgens vluchtte hij het Conservatorium Hotel in de Van Baerlestraat in. Hier werd direct de politie gebeld. De mannen gingen ervandoor op een scooter. 

De mannen werden later aangehouden. Rechercheurs kwamen de verdachten op het spoor door videomateriaal van bewakingscamera's uit de omgeving. Niek Hendriksen, advocaat van F. pleitte voor vrijspraak omdat niet met zekerheid gezegd zou kunnen worden dat hij diegene op de beelden zou zijn. Het zou volgens de advocaat ook om de tweelingbroer van F. kunnen gaan, met wie hij al zijn kleding deelde. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938