Start van hoofdcontent

Bouw Woon Leef

nl

Werken in getransformeerde loods in Noord: "Zit nu weer vol met leven"

4 januari 2024, 15.47 uur · Door Luuke Westelaken / AT5 Producties

Ruimte om te wonen en te werken in de stad is schaars. Hoe kunnen we tijdelijk leegstaande ruimte gebruiken om krapte op de markt aan te pakken? Een voormalige loods, aan de oevers van het IJ, is een voorbeeld van hoe het kan. Ontwerper Eldin Fajkovic vertelt in Bouw Woon Leef over het project.

Het verbouwen van leegstaande gebouwen zoals loodsen, fabrieken en kerken is in eerste instantie geen makkelijke opgave. Door het grote volume van de gebouwen kan het lastig zijn om ze te transformeren naar woon- en werkruimtes.

Fajkovic en zijn team hebben een systeem bedacht waarmee het goedkoop en makkelijk kan. We spreken hem in een getransformeerde loods aan het IJ in Noord. Waar de vloeren eerst leeg waren, zijn er nu verschillende houten kant-en-klare kantoren te vinden, vol met levendigheid.

In de loods zijn verschillende 'modules' te vinden. De modules kunnen als legoblokjes worden neergezet of helemaal worden weggehaald. Maar ook in de modules zelf kunnen er makkelijk dingen aangepast worden. Zo kunnen wanden en vloeren worden verplaatst of weg worden gehaald. 

Quote

Het is de enige plek in de stad waar zo veel ruimte is"

Kai Bakker, ondernemer in de loods

Kai Bakker is een van de ondernemers in de loods en is enthousiast over de plek. "Het is de enige plek in de stad waar zo veel ruimte is. Een ruimte hebben die zo vol leven zit en waar je kan samenwerken, creëren, ontmoeten, daar is er maar één van."

Wonen in een gymzaal

Het modulesysteem werkt niet alleen voor het bouwen van kantoren, ook geeft het veel opties voor wonen. Vooral in tijdelijke leegstand zitten er mogelijkheden. Fajkovic is er druk mee bezig. "We hebben op dit moment een project waar we woningen voor spoedzoekers creëren in een gymzaal. Die woningen zijn er dan voor 10 jaar omdat er nu grote vraag naar is."

Volg Bouw Woon Leef op YouTube, X (Twitter), Facebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam en Metropoolregio Amsterdam.