Start van hoofdcontent

Weer

nl

Storm Henk veroorzaakt schade door zeer zware windstoten

2 januari 2024, 18.50 uur · Aangepast 3 januari 2024, 07.25 uur
Door AT5 · Foto: Inter Visual Studio / Talha Andaç

Storm Henk heeft gissteravond en vannacht voor behoorlijke overlast gezorgd in de stad. De brandweer riep alle Amsterdammers op binnen te blijven omdat het gevaarlijk werd op straat. 

De brandweer twitterde rond 22.10 uur: "Storm Henk raast over de stad. Wij adviseren alle inwoners binnen te blijven. Mocht je toch naar buiten moeten kijk dan goed uit voor vallende zaken zoals dakpannen of puin & omgevallen bomen." Een brandweerwoordvoerder laat weten met dat advies te zijn gekomen omdat twee scooterrijders op verschillende plekken in de stad tegen een omgewaaide boom zijn aangereden. 

Een van de plekken waar de storm schade aanrichtte was de P. Hans Frankfurthersingel in Nieuw-West. Daar belandde iets, vermoedelijk een boom, op het dak van een woonboot. Volgens de brandweerwoordvoerder moest de brandweer daarna 'om verdere schade en gevaarlijke situaties te voorkomen' het dak van de woonboot weghalen. Er raakte niemand gewond, maar de schade is dus groot.

Tussen 21.30 uur en 21.50 uur kreeg de brandweer nog zo'n tien andere meldingen van stormschade. Het ging om meldingen over onder meer de P.C. Hooftstraat, C. van Eesterenlaan en Nieuwe Utrechtseweg. Daarna kwamen er nog wat meldingen bij, maar het aantal leek na 22.00 uur wel minder snel te groeien dan eerst. 

Aan de Vierlingsbeeklaan in Amstelveen raakten zonnepanelen op het dak van een woning los. Daar werd de brandweer rond 22.45 uur heen gestuurd.

Storm Henk trekt van Engeland naar Denemarken. Het KNMI waarschuwde dat er 'schade en gevaar kan ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen'. 

Stormschade

"Blijf lekker binnen en moet je toch naar buiten, pas goed op jezelf en anderen", schreef de politie eerder vanavond. Op en rond de Sloterplas waaide het rond 20.30 uur al behoorlijk hard:

AT5 / Daniël Rommens

Bewoners van Noord, het Centrum en Zuid horen door de harde wind om de paar minuten een vliegtuig overvliegen. Dat komt doordat de Schiphol-Oostbaan in gebruik is voor grote vliegtuigen. Dat gebeurt vaker bij Zuidwesterstormen, schrijft Schiphol

Het GVB waarschuwt alvast voor eventuele problemen door de storm. Reizigers wordt aangeraden om kort voor de reis te controleren of de reis nog wel mogelijk is.

Op Schiphol viel de hinder mee, meldde een woordvoerder. Een aantal toestellen maakte een doorstart, maar waren wel succesvol bij hun tweede landingspoging.

De komende dagen blijft het volgens Weeronline bewolkt en regenachtig. Aan het einde van de week krijgen we te maken met een matige noordoostenwind die koudere lucht aanvoert. De middagtemperatuur daalt dan naar een graad of 5. Met het koudere weer neemt ook de kans op neerslag af en wordt het een groot deel van de tijd droog. Wel blijft het bewolkt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938