Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oranjesluizen nog dagen dicht, schippers balen: "Moeten maar weer lijdzaam toezien"

4 januari 2024, 20.00 uur · Door Stefan Bunschoten & Frederieke Weel

Volgens Waternet blijven de Oranjesluizen nog een à twee dagen gesloten. De sluizen zijn sinds gisteravond dicht vanwege hoogwater in het IJmeer en het Markermeer. Schepen staan nu stil: "We liggen hier met dertig schepen, we kunnen niets."

AT5

De Oranjesluizen zijn dicht omdat het de afgelopen dagen heel veel heeft geregend. Ze kunnen pas weer open als het waterpeil aan de kant van het IJmeer is gezakt.

Nu de sluizen dicht zijn, is Amsterdam niet meer bereikbaar via het IJmeer. Schepen die richting de haven en IJmuiden willen varen, moeten nu via het Amsterdam-Rijnkanaal. Voor schippers die nu buiten de sluis stilliggen is het balen. "We liggen hier met vijfentwintig tot dertig schepen en er gebeurt verder niks. We moeten maar weer lijdzaam toezien en je bedrijf maar weer stilleggen. Daar komt het kortgezegd op neer."

Via het gemaal bij Zeeburg en het spuicomplex bij IJmuiden moet de waterstand omlaag worden gebracht. "We verwachten dat dit nog een of twee dagen gaat duren", vertelt Arjan Hooiland van Waternet. Hij begrijpt de zorgen van de schippers, maar volgens hem gaat het waterbeheer nou eenmaal voor. "Iedereen moet wel droge voeten houden."

De Oranjesluizen zijn gesloten, dus schepen moeten varen via het Amsterdam Rijnkanaal. - AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938