Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurt neemt afscheid van vlottenbouwer, hippie en kunstenaar Arie Taal

9 januari 2024, 20.00 uur · Door Frederieke Weel

Vlottenbouwer Arie Taal droomde van een stadsdeel gebouwd op piepschuim. Hij overleed vorige week op 77-jarige leeftijd. Familie, vrienden en buurtgenoten namen vandaag vanaf de Pelikaanbrug afscheid van de markante kunstenaar. 

AT5

Vanaf de Pelikaanbrug tegenover de Oosterkerk gooien vrienden en buurtgenoten rozen op de boot waar kunstenaar Arie Taal  voor de laatste keer onderdoor vaart. Vanmiddag vaart de boot Taal en zijn nabestaanden naar begraafplaats Zorgvlied, maar daarvoor maakten zij nog een laatste stop bij zijn drijvende tuin.

Samen met bevriende kunstenaars Robert Jasper Grootveld en Rob Schrama bouwde Arie vlotten van piepschuim. "Hij was heel creatief en had een vooruitziende blik", vertelt buurvrouw en vriendin Annette van den Berg. "Hij dacht: De wereld blijft niet altijd zoals die is, dus misschien is het interessant om iets te ontwikkelen waarmee we op het water te wonen, en niet het water moeten bestrijden.

Stadsdeel op piepschuim

Taal droomde op meer dan een drijvend eiland alleen. "Binnenkort gaan we ook een heel drijvend stadsdeel krijgen. Burgemeester Cohen is er mee bezig, niemand weet het nog. Jullie hebben de primeur", vertelt hij in 2001 aan AT5. 

Dat stadsdeel is er niet van gekomen, maar dit eiland blijft voorlopig liggen. "Ik hoop dat we nog lang kunnen genieten van dit eiland en aan hem kunnen blijven denken als we hier langsfietsen of wandelen", vertelt een buurman.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938