Start van hoofdcontent

Openbaar Vervoer

nl

Nog hele dag geen metroverkeer van en naar Noord, morgen waarschijnlijk ook niet

9 januari 2024, 18.09 uur · Aangepast 10 januari 2024, 16.52 uur · Door AT5

Het metroverkeer tussen Centraal en Noord is woensdag de hele dag nog gestremd. Waarschijnlijk is dat morgen ook nog zo. Gisteren liep een deel van de tunnelbuis van de Noord/Zuidlijn vol water door een gesprongen waterleiding bij de Sixhavenweg. Het GVB kon daar verder weinig aan doen. De waterleiding ging kapot tijdens het rooien van bomen. "Er werd een poging gedaan om een boom met wortel en al weg te halen", aldus het GVB.

Vannacht is doorgewerkt om het water weg te pompen en de infrastructuur schoon te maken. Ook moeten testritten gemaakt worden om er zeker van te zijn dat alles weer veilig is: "Helaas duur het wegpompen in de tunnel langer. We verwachten dat het water rond de middag uit de tunnel is. Daarna kunnen we beginnen met het schoon en droog maken van de apparatuur", aldus het GVB.

Langer dan verwacht

"Op dit moment weten we nog te weinig over de algehele schade in de tunnel. We kijken stapsgewijs welke maatregelen we moeten nemen om weer veilig en verantwoord te rijden. Iedereen doet zijn stinkende best om alles zo snel mogelijk weer werkend te krijgen. Maar helaas gaat er vandaag geen metro rijden tussen station Noord en Centraal Station. En waarschijnlijk morgen ook niet." Het GVB adviseert reizigers om, tot er meer duidelijk is, niet via Noord te reizen en de algemene reisinformatie in de gaten te blijven houden.

Eerder was de verwachting van het GVB nog dat het metroverkeer in de loop van vandaag weer op gang zou kunnen komen. Door de stremming ontstaat er inmiddels grote drukte bij het busstation van station Noord.

AT5

Reizigers waren uiteraard niet zo blij met de stremming. "Mijn afspraak moet nu maar even wachten", verzucht een reiziger die tegen een dicht poortje aanloopt. Een reiziger die naar De Pijp moet zegt 'er helemaal niks meer van te snappen'.

Pendelbussen

Er worden vanaf woensdagmiddag twee  extra pendelbussen ingezet. "Dit zo lang als dat nodig is", laat het GVB weten. "Dit is boven op de zes gvb-pendelbussen die al reden. De extra pendels zijn van Jan de Wit, het zijn touringcars met mogelijk Pools kenteken en mix van Poolse en Nederlandse bestuurders. Op weg helpen van onze gestrande reizigers heeft prioriteit. We zorgen ervoor dat de bussen als gvb pendel herkenbaar zijn 

AT5

In Noord moesten 21 huishoudens het vanwege de kapotte leiding het zonder water doen. Waternet deelde flessen drinkwater aan de bewoners uit. Bij andere mensen kon eerst bruin water uit de kraan komen. Waternet raadt aan de kraan even te laten lopen tot het water helder is. Dan kan het veilig worden gedronken. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938