Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners Change= zonder internet door sabotage beheerder: "Het is een vechtscheiding"

13 januari 2024, 07.00 uur · Aangepast 13 januari 2024, 07.24 uur · Door Lotte Rigter

De bijna zeshonderd bewoners van het appartementencomplex van Change= in Zuidoost zitten sinds 1 januari zonder internet. Ook zijn de meubels uit de gemeenschappelijke ruimtes weggehaald en zijn de camerasystemen en de beveiliging van de toegangsdeuren losgekoppeld. Dit allemaal door een conflict tussen de pandeigenaar en de organisatie van beheerder Change=, waarvan bewoners nu de dupe zijn. 

AT5

Het was een uniek tafereel om te aanschouwen, vertelt Dennis Weel van de huurdersvereniging. Op 1 januari kwam Change= directeur Ralph Mamadeus het gebouw binnenlopen en trok met zijn eigen handen de internetkabels eruit. De technische ruimte ging op slot, met als gevolg dat de bijna zeshonderd bewoners zonder internet kwamen te zitten. "Ik heb ook nog een halfuur met hem gepraat om tot een oplossing te komen, maar snel werd duidelijk dat dat niet zou lukken", aldus Weel. 

En niet alleen het internet verdween. "De beveiliging van de deuren werd uitgezet, de camerasystemen ook. De meubels uit de gemeenschappelijke ruimtes zijn verwijderd en de liften gaan niet meer omhoog vanaf de -1 verdieping", vertelt Jasper Koops, die al sinds 201 9 in het pand woont. 

Rechtszaken

Er lopen al meerdere rechtszaken tegen Change= met betrekking tot de hoge servicekosten die ze rekenen. Vorige maand besliste de rechter dat het bedrijf geld moet terugbetalen aan 95 huurders omdat ze te veel geld hebben gevraagd voor het internet en de huismeesters - diensten waar het bedrijf niet aan mag verdienen. 

De eigenaar van het pand spande een kort geding aan met als uitkomst dat een nieuwe partij aangesteld mag worden om enkele diensten over te nemen van Change=, zoals het internet en de huismeesterdiensten. Hiermee zouden de servicekosten verlagen. 

'Pesterijen'

Dat Change= de werkzaamheden van de nieuwe partij op deze manier tegenhoudt, noemen ze 'pesterijen'. De huurdersvereniging stelt dat de bewoners nu de dupe zijn van een conflict tussen pandeigenaar en beheerder.

Want, stelt penningmeester Weel, het veiligheidsgevoel onder bewoners is hierdoor aangetast. "We hebben pasjes nodig om overal binnen te komen en dat is inmiddels ook buiten werking gesteld."

De meubels die in de gemeenschappelijke ruimtes stonden, staan nu in een afgesloten ruimte - AT5

Ook Koops begrijpt de actie van Mamadeus niet. "Er zijn hier veiligheidsincidenten geweest. Na elk incident stuurde Change= een mail waarin ze ons herinneren dat ze over onze veiligheid waken Als je zo'n mail stuurt en vervolgens zelf de beveiliging uitzet, dan weet je dat je niet alleen een financiële actie neemt, maar dat je aan de veiligheid van bewoners zit."

Als tussenoplossing heeft het nieuw aangestelde bedrijf - Serve u Well - tijdelijke routers geplaatst voor wifi en ook een beveiliger gehuurd die altijd aanwezig is. Ze laten weten het te betreuren hoe de zaken nu lopen.

Quote

"Het blijft maar escaleren en er komen steeds meer incidenten"

Jasper Koops, Bewoner

"Dit is niet het eerste incident, het speelt al jaren. Als je Ralph Mamadeus googelt krijg je een stroom aan Boos-afleveringen, Kassa-afleveringen. Er zijn Kamervragen gesteld en zelfs Hugo de Jonge is langs geweest. Het blijft maar escaleren en het wordt steeds meer. Ik heb er compleet genoeg van", aldus Koops.

En hoewel we zien dat alle meubels weg zijn gehaald, het internet inderdaad nog niet is geregeld en de toegangsdeuren zonder pasje opengaan, zegt Change= in een reactie dat het verhaal van de bewoners onjuist is en dat ze altijd hebben meegewerkt om de problemen met het internet op te lossen.

Gisteren werd bekend dat de nieuwe internetleverancier toegang heeft gekregen tot de technische ruimte, en dat bewoners na bijna twee weken zonder internet snel dus weer online kunnen.