Start van hoofdcontent

Rechtspraak

nl

Artis mag projectleider niet aansprakelijk stellen voor sloop historisch interieur Groote Museum

12 januari 2024, 20.00 uur · Aangepast 13 januari 2024, 07.23 uur · Door Bas Velzel

Artis mag de projectleider van de verbouwing van het Groote Museum niet aansprakelijk stellen voor de sloop van het negentiende-eeuws interieur. Dat heeft de rechtbank deze week geoordeeld. Tijdens de renovatie werden historisch stucwerk en verflagen verwijderd door een aannemer, wat volgens de vergunning niet mocht. Volgens de rechter heeft de dierentuin niet meer het recht om een schadevergoeding te eisen van de projectleider. 

Jimmy Miltenburg

Tijdens de verbouwing van het museum, die inmiddels is afgerond, werd in 2019 duidelijk dat de pleisterlaag met daaronder oude, geschilderde afwerkingslagen met marmerimitatie in de Tijger- en Koningszaal tot aan het metselwerk was afgebikt. Daarnaast waren er ook plafonds gesloopt om een staalconstructie aan te brengen. De aanpassingen gingen tegen de vergunningvoorschriften in die Artis had gekregen voor de verbouwing.

Door de sloop kreeg Artis in eerste instantie een last onder dwangsom waardoor de verbouwing tijdelijk moest worden stilgelegd. Eerst moesten er gesprekken worden gevoerd met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied over een herstelplan van het stucwerk. In 2021 werd er een definitief herstelplan aangeleverd, wat werd goedgekeurd. De werkzaamheden konden toen weer verder, maar de dierentuin stelde later dat de fouten van de projectleider hebben gezorgd voor een 'forse vertraging' en 'extra onderzoeks- en uitvoeringskosten'. De kosten daarvan wilde Artis verhalen op de projectleider.

Verwijten staan haaks

Dat Artis nu een schadevergoeding wil krijgen van de projectleider staat volgens de rechtbank haaks op hoe zij eerder met de zaak omgingen. Tijdens de gesprekken over de fout koos de dierentuin namelijk nog de kant van de projectleider en werd gezegd dat het team juist geen verwijt viel te maken. De dierentuin heeft het handelen van het bouwteam ook nog verdedigd. 

Maar na twee jaar lang onafgebroken de projectleider te verdedigen, verwijt Artis nu de projectleider toch van de fouten. Omdat Artis zo lang aan de kant van de projectleider stond, hoefde die volgens de rechter ook geen rekening te houden met een claim van de dierentuin. Artis heeft daarom niet meer het recht om een schadevergoeding te eisen van de projectleider.

Het Groote Museum is het oudste museum van Amsterdam en stamt uit 1855. Artis begon in 2003 met de plannen voor een algehele renovatie en restauratie van de monumentale gebouwen op het terrein. De restauratie van Het Groote Museum, met de ingang aan de Plantage Middenlaan, was daar een belangrijk onderdeel van. Het museum werd in mei van 2022 na jaren renovatie geopend. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938