Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ouders Sammy Baker doen aangifte tegen agenten die hun zoon doodschoten

20 januari 2024, 19.01 uur · Aangepast 21 januari 2024, 20.15 uur · Door Niels van Steijn & Fleur Kin

De ouders van Sammy Baker hebben aangifte gedaan tegen de politieagenten die betrokken waren bij de dood van hun zoon. De 23-jarige Duitser werd in augustus 2020 door politieagenten doodgeschoten in Nieuw-West. Het Openbaar Ministerie besloot de agenten niet te vervolgen, maar na nieuw onderzoek is er volgens de familie genoeg bewijs dat de agenten niet uit zelfverdediging handelden. Dat vertelt de familie aan AT5Het Openbaar Ministerie heeft bevestigd de aangifte te hebben ontvangen. 

Sammy Baker aan de Honselerdijsktraat in Nieuw-West - AT5

"Wij deden het onderzoek dat het Openbaar Ministerie en de rijksrecherche niet hebben gedaan. Bijgestaan ​​door onze advocaten en onderzoek van diverse deskundigen hebben we een zeer solide basis", vertelt Kai Baker vanuit Duitsland aan AT5

Aanvullend onderzoek

In totaal zijn er drie onderzoeken uitgevoerd, twee in het kader van een civiele zaak tussen de ouders en de politie. Daarnaast maakte het Brits onderzoeksbureau Forensic Architecture, in opdracht van de familie, een reconstructie van de middag die Sammy Baker fataal werd. 

De ouders willen dat de betrokken agenten strafrechtelijk verantwoording afleggen voor het doodschieten van Sammy. Daarnaast zeggen ze te willen voorkomen dat mensen die in psychische nood verkeren in de toekomst opnieuw door het optreden van de politie komen te overlijden. Dit hopen zij mede door het doen van deze aangifte te bewerkstelligen. Ze vertellen nog elke dag te lijden onder het gemis van hun zoon. 

De dood van Sammy Baker

Drie jaar geleden werd de 23-jarige Sammy Baker, een Duitse fitness-influencer, in Amsterdam doodgeschoten door politieagenten.

Sammy is die dag in de stad om zijn verjaardag te vieren en brengt een bezoek aan een coffeeshop in het Wallengebied, waar hij meerdere joints deelt met vrienden en spacecake eet. Even later begint hij verward gedrag te vertonen en raakt vermist. Zijn moeder is ongerust en reist af naar Amsterdam waar ze hem in Nieuw-West aantreft. 

Ondertussen is de politie ook op zoek naar Baker. Wanneer een agent hem lopend probeert te benaderen rent Sammy op blote voeten weg, achtervolgd door meerdere agenten. De achtervolging eindigt in een omheinde binnentuin aan de Honselersdijkstraat, op zo'n drie minuten lopen van de Poeldijkstraat. Met zijn moeder en de vriend op een paar honderd meter afstand loopt hij rond met een mes op zijn keel en polsen. 

Verschillende agenten vragen hem in het Engels, Duits en Nederlands zijn mes los te laten. Maar dat gebeurt niet. "We are here to help you", hoor je een agent op videobeelden schreeuwen. Om de agenten te beschermen tegen Sammy en zijn mes, wordt een hondengeleider ingezet. Maar tegen aanwijzingen van zijn leidinggevende in, besluit hij de Duitser van achteren te benaderen.

De agent pakt Sammy bij zijn nek en brengt hem naar de grond. Eenmaal op de grond raakt Baker in paniek terwijl agenten hem onder controle proberen te krijgen. Tijdens de worsteling besluiten twee agenten te schieten, de Duitser overleeft de politiekogels niet. 

"Daaruit blijkt allereerst dat bepaalde verklaringen die agenten hebben afgelegd niet kloppen als je kijkt naar het videobewijs", stelt Frederieke Dölle als advocaat van de nabestaanden. "Ten tweede blijkt dat vlak voor Sammy werd doodgeschoten hij op zijn rug lag, met zijn benen naar boven en zijn schouders op de grond en dat hij dus geen gevaar vormde voor de agenten. Ten derde blijkt ook dat doordat Sammy in die positie lag de agenten ook naar achteren hadden kunnen stappen en het niet nodig was om op Sammy te schieten."

Quote

"We hebben er veel energie in gestopt. En als je ergens veel energie in stopt, komt dit er uiteindelijk weer uit"

Kai Baker - vader van Sammy

Volgens de familie reden genoeg om het Openbaar Ministerie te vragen nog een keer naar de zaak te kijken. "Op een bepaalde manier voelt het alsof we een doel hebben bereikt. We hebben er veel energie in gestopt. En als je ergens veel energie in stopt, komt dit ook terug. We voelen ons zelfverzekerd over. De bal ligt nu bij het Openbaar Ministerie dus het gaat heel interessant wat ze er mee gaan doen en hoe ze gaan reageren.

De familie vraagt het Openbaar Ministerie de aangifte in behandeling te laten nemen door een ander parket dan Amsterdam. Daarnaast vragen zij dit andere parket een nieuw opsporingsonderzoek te 
laten uitvoeren en het vervolgen van de agenten te heroverwegen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938