Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jordaan fel op flyers geluidsoverlast Westertoren: "Een man neem je ook z'n klokkenspel niet af"

23 januari 2024, 18.00 uur · Aangepast 24 januari 2024, 12.38 uur · Door AT5

"Heeft u ook last van de klokken, stuur dan een bericht aan de gemeente." Die oproep staat op flyers die zijn rondgebracht in de buurt rondom de Westertoren. Buurtbewoners reageren boos: "Er wordt altijd geklaagd door mensen van buitenaf." Maar er is ook begrip: "Blij dat er actie wordt ondernomen door buurtbewoners." De gemeente laat weten dat ze geen stappen gaan ondernemen.

AT5

De flyer, die vandaag voor veel verontwaardiging zorgde op sociale media, roept bewoners van de Jordaan op om 'hun zorgen' over het klokgelui van de Westertoren met de gemeente te delen. "Zodat we met z’n allen kunnen genieten van de schoonheid van de kathedraal zonder de hinder van het lawaai", zo staat te lezen.

Quote

"Maar een man z'n klokkenspel ga je toch ook niet afnemen"

Een boze buurtbewoner

Moet de Westertoren 's nachts de mond gesnoerd worden? "Ik zou dat erg jammer vinden. Het is een fantastisch geluid", vertelt een man die de flyer op de mat kreeg. "Het geluid van de Jordaan zou verdwijnen. Dat mag echt nooit gebeuren, dit is de Jordaan", zegt ze zichtbaar geëmotioneerd.  "Ik kan gewoon niet begrijpen dat mensen klagen over zulk mooi en nobel geluid."

Begrip 

Maar niet alle buurtbewoners zijn tegen de boodschap op de flyer. "Ik heb twee kleine kinderen en het geluid kan nogal storend zijn", vertelt een bewoner die recent tegenover de Westertoren woont. "Maar ik snap ook dat het een traditie is. Het is natuurlijk al honderden jaren zo".

Geschrokken

De buurtbewoner die de flyer heeft verspreid had zich niet gerealiseerd hoe gevoelig het thema ligt bij de Amsterdammers, ze laat in de Telegraaf weten dat ze geschrokken is van de vele boze reacties. We zochten een aantal keer contact, maar de telefoon staat inmiddels uit. Het is niet de eerste keer dat de gemeente klachten krijgt over de toren, maar tot nu toe hebben die niet geleid tot een besluit om het klokgelui te laten stoppen.

De flyer die de Jordanezen in de brievenbus kregen - AT5

Klokken blijven luiden

De gemeente laat weten geen formele klachten te hebben ontvangen over de Westertoren, wel is er een melding binnengekomen van de buurtbewoonster die de flyer rondstuurde en een melding van een andere buurtbewoner vorig jaar november. 

De gemeente 'betreurt' het dat sommige bewoners in de nacht last hebben van het luiden van de klokken, maar laat weten geen stappen te nemen. "Ook gelet op de historische achtergrond/context en de culturele waarde voor veel Amsterdammers", aldus een woordvoerder. "In het verleden heeft de politiek eventuele overlast altijd minder zwaar gewogen dan de historie van het luiden en de culturele waarde voor veel Amsterdammers." Zo besloot het bestuur van het stadsdeel in 2006 om het carillon in de nacht door te laten gaan.