Start van hoofdcontent

Noord

nl

Aan gort gereden buitenmuur van Gina na zes weken nog steeds niet gerepareerd

24 januari 2024, 20.00 uur · Aangepast 24 januari 2024, 20.25 uur · Door Tjeerd Kleijn

De 59-jarige Gina uit Tuindorp Oostzaan mist al zes weken een buitenmuur. Op acht december vorig jaar reed een automobilist zó haar woning binnen. De meervoudig gehandicapte Gina was thuis maar raakte niet gewond. Wel zit ze sindsdien in de puinzooi. 

Op de plek waar een groot gat in de muur gaapte, hangen nu grote houten platen. Zes weken na het ongeluk is er nog niet één baksteen gemetseld. Woningstichting Eigen Haard zegt dat het moeilijk is om de juiste, passende bakstenen en kozijnen te vinden. En dat het dus nog onduidelijk is wanneer de herstelwerkzaamheden kunnen starten. 

Houten platen tegen de woning van Gina - AT5

"Zes weken geleden is het. En nu zit ze nog steeds in de puinhoop," zegt buurvrouw Annie die bij Gina op bezoek is. "Kijk, als Gina een volwassen vrouw was die mondig is had ik gezegd 'je redt je eigen wel'. Maar zij kan zichzelf niet redden. Nou steun ik haar in een hoop dingen."

Muizen

Gina praat inderdaad wat moeilijk maar ze is niet op haar achterhoofd gevallen. Haar bank staat tegen de tijdelijke buitenmuur van hout. "Ze zouden een wand plaatsen in mijn woning zodat ik het niet zo erg zag dan." Maar dat is niet gebeurd. De houten muur is gevuld met purschuim en de radiator hangt nu hoger, net boven de bank. Koud heeft Gina het niet gehad. Last van muizen wel, die komen nu vrij makkelijk binnen. "Ja, ik heb er zes gehad." Ze heeft twaalf muizenvallen in haar huis staan. 

AT5

Vriendin Ingrid is er ook. "Ik vind het gewoon schandalig. Een woningbouwvereniging heeft ook een zorgplicht. En daar doen ze dus niets aan. Dat vind ik gewoon heel zielig. Er gaat zoveel tijd overheen. Ik vind dat zij gewoon prioriteit moet hebben."

Maar ja, eerst de juiste stenen en kozijnen vinden zegt Eigen Haard dus. De woningstichting zegt dat ze Gina vervangende woonruimte hebben aangeboden. Annie: "Eigen Haard zei dat ze er voorlopig even uit kan maar dan had ze er drie maanden uit gemoeten. Dat kan toch niet, een invalide mens. Die kan je niet buiten de deur zetten."

Niet eens een bloemetje

Ook is Annie niet te spreken over de automobiliste die alles heeft veroorzaakt. "Had die dame die door het huis is gereden niet even wat aandacht kunnen besteden aan die vrouw? Dat vind ik het ergste: die heeft helemaal niets laten horen. Al had ze maar een fruitmandje of een bloementje gebracht, of een kaartje in de brievenbus. Dan was ze tevreden geweest die meid. Ik vind het een schande."

Gina wordt op 8 februari zestig jaar, precies twee maanden na het ongeluk. maar een feestje thuis zit er niet in vreest ze. "Dat is wel erg kort dag hoor."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938