Start van hoofdcontent

Wij Zijn Amsterdam

nl

7,5 miljoen extra voor jongerenwerk dit jaar zichtbaar: "In het buurthuis voel ik me veilig"

4 februari 2024, 14.30 uur · Door Sartianna Kasno & Wij Zijn Amsterdam

Afgelopen juli werd bekend dat er 7,5 miljoen euro extra is vrijgemaakt voor jongerenwerk in de stad. Dit jaar gaat het project echt van start en moet met dit geld niet alleen het jongerenwerk versterkt worden, maar ook jeugdcriminaliteit beter bestreden worden. In jongerencentrum De Rijn in Zuid klinkt het bedrag hoopvol, maar of buurthuizen direct iets gaan merken van deze som is nog onduidelijk.

Als je aan een buurthuis denkt, is een muziekstudio niet het eerste wat er in je op komt. In de Vechtstraat in Zuid hoor je vanaf de stoep al afrobeat-muziek komen vanuit de aula in buurthuis De Rijn. Hier wordt al jaren geïnvesteerd in de jongeren uit de buurt door workshops en lessen aan te bieden, onder andere in muziek.

Achterstandsbuurten in Zuid

Zo'n extra investering van 7,5 miljoen euro is goed nieuws en een stap in de juiste richting, aldus jongerenwerker Ahmed Filali. Ahmed is al 8 jaar werkzaam in jongerencentrum De Rijn, waar veel workshops geleid worden door jongeren die zelf opgegroeid zijn tussen deze muren.

De vele organisaties in de stad maakt het jongerenwerk onoverzichtelijk. Daarom gaat het extra geld naar de Amsterdamse Jongerenwerk Academie (AJA), die zich moet focussen op de samenwerking tussen jongerenwerkers, onderwijs, de politie en straatcoaches. Er zal daardoor meer naar de behoeften van wijken worden gekeken.

Maar Ahmed hoopt dat de aanpak ook buurtgericht wordt: "In Zuid hebben we wijken zoals de Zuidas, Apollobuurt of bij de P.C. Hooftstraat die beschouwd kunnen worden als rijke wijken," zegt Ahmed. "Maar ook in Zuid heb je achterstandsbuurten die extra hulp nodig hebben. Die zie je over het hoofd als je alleen bij de wijken blijft."

AT5
Quote

"School was voor mij nooit een succes. Hier had ik het voor het eerst het gevoel dat ik wel iets kon"

URIAH - DJ LERAAR

Debatteren en muziek maken

Chadi en Uriah zijn twee bekende gezichten in het jongerencentrum in de Rivierenbuurt. Ze komen er al tien jaar en zijn uitgegroeid van bezoekers naar begeleiders. Ze vinden het belangrijk het goede voorbeeld te geven. Chadi: "Toen ik hier voor het eerst een Marokkaan een normale baan zag hebben maakte dat indruk op mij als jongetje. Ik dacht; je wordt voetballer of rapper, maar dit liet me andere voorbeelden zien. Ik hoop dat ik dezelfde indruk kan maken op jongeren. Dat ze geïnspireerd kunnen raken."

Uriah heeft in het buurthuis leren dj'en en geeft jongeren nu zelf les. Chadi houdt zich bezig met het organiseren van debatten. Chadi: "Voor ons was het irritant dat je op televisie mensen hoorde praten over jongeren, maar nooit jongeren hoorde. Wij durven hier alle grote onderwerpen aan te snijden. Zoals LHBTI-rechten en over Andrew Tate hebben we gesprekken. Ik denk dat dit onderwerpen zijn die de jeugd boeien en het is leuk om het er dan over te hebben."

Chadi kon uiteindelijk een samenwerking opzetten met debatcentrum de Balie met de serie 'Jongeren aan zet'. 

Veilig

Volgens Uriah en Chadi zijn buurthuizen onmisbaar in de stad. "Het buurthuis is altijd een plek geweest waar ik me veilig voelde", zegt Uriah. "Bij mij was school nooit een succes. Ik had hier voor het eerst het gevoel dat ik echt iets kon. En dat iets echt lukt als ik hard genoeg werkte. Ik wil ook dat kinderen die hier nu komen dat meekrijgen."

Jongerenwerker Ahmed is blij met de inzet vanuit de jongeren zelf, en weet dan ook dat het stokje wordt overgedragen naar de volgende generatie.

AT5

Wat is Wij Zijn Amsterdam?
In Wij Zijn Amsterdam maken we verhalen uit de buurt die zijn gemaakt en bedacht door jonge Amsterdammers tussen de 18 en 28 jaar. Zij hebben zich opgegeven om mee te doen aan dit project en door hun ogen willen we laten zien wat er allemaal speelt in de stad, in hun buurt of wijk. Dit doen ze onder begeleiding van professionals van AT5 en elke zaterdag publiceren we een nieuw buurtverhaal. Heb jij misschien een tip of een idee? Mail naar: [email protected]