Start van hoofdcontent

Onderwijs

nl

Ook bij Lumion tientallen leraren weg vanwege 'onveilige werksfeer'

1 februari 2024, 11.01 uur · Aangepast 1 februari 2024, 13.31 uur · Door Flip Linssen

Ook op middelbare school Lumion in Amsterdam Nieuw-West zou tussen 2020 en 2022 sprake zijn geweest van sociale onveiligheid. Dit blijkt uit gesprekken met (oud-)werknemers van de school. Zij benaderden NH/AT5 na berichtgeving over angstcultuur op het Calandlyceum. De scholen vallen onder dezelfde stichting en hebben dezelfde directeur. 

Ook bij Lumion vertrokken er tientallen medewerkers na intimidatie en chantage door de huidige directie. Een woordvoerder van Lumion laat weten dat de snel groeiende school om een nieuwe koers vroeg, en blijkbaar kon niet iedereen zich daarin vinden.

NH Media

Na onze berichtgeving van vorige week over het massale vertrek van werknemers bij het Calandlyceum in het afgelopen jaar, benaderden 12 (oud)-werknemers van 'zusterschool' Lumion de redactie. De rode lijn: ook daar was volgens hen sprake van een 'angstcultuur' met de huidige directeur Sufayil Dönmez aan het hoofd. Met als gevolg dat daar tussen 2020 en 2022 tientallen werknemers al dan niet vrijwillig vertrokken.

"Intimidatie door de directeur en zijn secretaresse", zo omschrijven (oud-)medewerkers van de school het. Het zou gaan om chantage, bedreiging met het niet doorvoeren van onder andere salarisverhogingen en "te streng handelen wanneer iemand kritisch is", zoals één van de (oud-)medewerkers het omschrijft.

Lumion in Nieuw-West heeft zo'n 1.500 leerlingen en biedt onderwijs in vmbo, havo en vwo aan. De school startte in 2012 als 'Caland 2' naast het Calandlyceum. Sufayil Dönmez is  directeur van de school, net als van het Calandlyceum en de School van de Toekomst. De drie scholen vallen onder stichting Progresso.

De situatie die wordt omschreven speelde tussen 2020 en 2022. In aanloop naar dit artikel hebben 12 medewerkers en oud-medewerkers van de school anoniem hun verhaal gedaan. Hun namen zijn bekend bij de redactie. Ook is NH/AT5 in bezit van documentatie, die hun verhalen ondersteunt.

Het omslagpunt ligt volgens gesproken ingewijden rond het moment dat de medezeggenschapsraad (MR) opnieuw moet worden samengesteld in schooljaar 2021-2022. "Mensen stelden zich verkiesbaar, maar kregen de directie tegenover zich. Die vertelde ze dat ze hun kandidatuur in moesten trekken, omdat dat anders schadelijk kon zijn voor hun carrière op school." Dat waren volgens deze medewerker ook precies de mensen die een kritische blik hadden op het beleid van de school.

Quote

"Een soort sekte waar je pas uitkomt als je inziet wat er allemaal aan de hand is"

oud-medewerker Lumion

Langzamerhand voelt het voor docenten die op de school werken of er twee kampen ontstaan: "Het is net een sekte. Vijf jaar lang zat ik er zelf ook in. Je komt daar pas uit als je inziet wat er allemaal aan de hand is en dat al die goede bedoelingen helemaal niet goed worden uitgevoerd", vertelt iemand die inmiddels op een andere school werkt.

Onafhankelijk onderzoek gestaakt

Als de MR in gesprek gaat met overkoepelend bestuur Progresso worden ook onveilige gevoelens van werknemers aangekaart. "Dat hoort eigenlijk bij een vertrouwenspersoon", vertelt een toenmalig werknemer. "Maar dat vangt de MR natuurlijk ook op en dan meld je dat."

Na dat gesprek wordt in 2022 een onafhankelijk onderzoek in gang gezet door Ewald Weiss, de toenmalige bestuurder. De signalen van de onveilige werksfeer zijn ook bekend geworden bij het uitvoerend onderzoeksbureau, blijkt uit documenten die in handen zijn van NH/AT5.

Quote

"Ik snap niet dat hij op het Caland aan de slag mocht na wat er op Lumion allemaal al misging"

oud-medewerker Lumion

"Medewerkers werden beschuldigd van het opzetten van dat onderzoek en er werd aan alle werknemers gevraagd of ze het eigenlijk wel eens waren met het uitvoeren van dat onderzoek", vertelt een oud-werknemer emotioneel. "Dan stond er een leerkracht voor een eindexamenklas, en zonder reden werd diegene het jaar erna alleen bij de onderbouw neergezet terwijl de resultaten heel goed waren. Dat voelt als pesten."

Wanneer de oud-bestuurder met pensioen gaat, treedt Judith van Biemen als bestuurder aan. Zij staakt volgens meerdere bronnen het onafhankelijk onderzoek en benoemt Dönmez tot directeur van het Calandlyceum. "Volgens mij was de reden dat hij een nieuwe kans verdiende", vertelt een van de gesprokenen. "Ik snap niet dat hij op het Caland aan de slag mocht na wat er op Lumion allemaal al misging", vertelt een van de anonieme medewerkers. Op de vraag waarom Van Biemen het onderzoek staakte, krijgen we weinig antwoord. De reactie vanuit Progresso is onderaan het artikel te lezen.

Teruglopende examenresultaten

Wat opvalt is dat de examenresultaten op Lumion de laatste jaren sterk zijn teruggelopen. In 2019 slaagden nog bijna alle eindexamenleerlingen. In 2023 is dat percentage teruggelopen tot onder de 70 procent, bij havo-leerlingen ligt dit zelfs onder de 55 procent. "De toekomst van de leerlingen staat op het spel, zij moeten hier niet de dupe van worden", vertelt één van de medewerkers. 

Quote

"Het kan toch niet anders dat dit verband met elkaar heeft. Precies tegelijk gebeuren deze twee dingen"

oud-werknemer Lumion

Een verklaring voor een omslag als deze durven de mensen die hun verhaal doen niet te geven. Wat door bijna alle gesprokenen benadrukt wordt is dat de onderwijsvisie van de directeur wél heel goed is: "Als het om ideeën gaat heb je aan hem echt een goede." Dönmez is al sinds het begin van Lumion de directeur op school. "Het begon heel gemoedelijk. Maar toen de school groter werd, verloor hij denk ik de controle en ging het mis. Dat zou een reden kunnen zijn."

Volgende week verschijnen twee rapporten van de Onderwijsinspectie: één over het Calandlyceum en één over Lumion.

Reactie namens Progresso:

"Lumion was een zeer snel groeiende school. Dat vroeg om een nieuwe koers. Daar kon niet iedereen zich in vinden, en dat leidde tot een discussie, waar allerlei argumenten bij kwamen. Het bestuur is blijven kijken of er andere stappen nodig waren zoals wel of niet een onderzoek et cetera. 

Sinds de transformatie zijn we doorgegaan. De docenten zijn zeer tevreden. Dat geldt ook voor de ouders en de inspectie. Lumion is een goedlopende school waar we trots op zijn."

Heb je een tip, ervaring, vraag of informatie over het onderwijs in Amsterdam die je zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met onze onderwijsverslaggever Flip Linssen of mail naar [email protected]