Start van hoofdcontent

Zuidoost

nl

Uitzendingen Radio Mart nu vanuit oud schoolgebouw in Zuidoost

2 februari 2024, 15.56 uur · Door Tjeerd Kleijn

In een voormalige basisschool in Gein is de Zuidoost Academie geopend. Een pedagogische broedplaats waar iedereen die met kinderen werkt of wil werken een opleiding of workshops kan volgen. Ook ouders kunnen hier terecht voor trainingen. Ook bewonersplatform Gein en de Surinaamse zender Radio Mart hebben een plek in het gebouw gekregen. 

Er is een gigantisch personeelstekort in de kinderopvang en het onderwijs. Daarom is de Zuidoost Academie opgericht. Volgens de gemeente  een ‘pedagogische broedplaats waar ouders, professionals, opleiders en partijen uit de buurt samen nieuwe trainingen ontwikkelen en uitvoeren.' Amsterdam hoopt zo elk jaar honderden professionals bij te scholen en tientallen nieuwe professionals op te leiden. 

Gisteren is de Zuidoost Academie officieel geopend in voormalig basisschool De Ster. Jantien Aalbregtse is projectleider Jeugd en Onderwijs bij de gemeente Amsterdam. "In plaats van het pand leeg laten staan hebben we gekeken naar een mooie invulling voor de buurt, maar ook voor iedereen die werkt met kinderen of die zelf kinderen opvoedt. Dit is een plek waar je workshops en trainingen kan volgen om je verder te bekwamen in het vak van leerkracht of pedagogisch medewerker. We willen heel graag ouders en andere opvoeders opleiden en verschillende professionals bij elkaar brengen."

Zo zit in het gebouw onder meer de GROW Academy. Een opleidingscentrum voor iedereen die zich pedagogisch wil ontwikkelen. Projectmanager Robin Peeters: "Daarbij moet je denken aan opvoeders, ouders, vrijwilligers maar ook mensen die in het werkveld zitten. Om echt samen - vooral in Zuidoost- een wijk te creëren waarin we met zijn allen de positieve opvoedkansen van kinderen gaan benutten."

AT5

Ook recruitment bureau 5voorHALF zit in het gebouw om mensen warm te maken voor een baan in de kinderopvang. De bedoeling is dat de verschillende partners binnen de Zuidoost Academie ook intensief gaan samenwerken. In het voormalige schoolgebouw heeft ook Buurtplatform Gein twee klaslokalen gekregen en de Surinaamse radiozender Mart zit in het oude technieklokaal. Een welkome aanvulling zegt Aalbregtse. "Radio Mart is natuurlijk een hele belangrijke informatiebron voor heel veel  mensen in Zuidoost. Hetzelfde geldt voor bewonersplatform Gein. We willen heel graag samenwerken met ouders, met opa's en oma's, dus we hopen dat er mooie nieuwe samenwerkingen ontstaan in het pand."

Radio Mart nu op twee tijdelijke locaties

Voor Radio Mart is het de zoveelste verhuizing. Vorig jaar november moest de zender de broedplaats Lola Buitenpost in Zuidoost verlaten. De afgelopen maanden zonden ze uit vanuit het Zandkasteel in de Amsterdamse Poort. "Daar zitten we nog steeds," zegt directeur Norman van Gom. Maar de plek in het Zandkasteel is duur. Volgens van Gom wordt daar nog onderhandeld, maar is de kans groot dat de zender daar in april weg is. "We hebben nu twee tijdelijke locaties." Want het gebouw waar nu de Zuidoost Academie nu is geopend gaat waarschijnlijk eind dit jaar tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwbouw. 

AT5

Van Gom is wel een beetje klaar met al dat verhuizen. Hij is een campagne begonnen om geld in te zamelen voor een permanente plek. Ook de Zuidoost Academie zit dus maar tijdelijk op de locatie in Gein. Aalbregtse: "We hebben in dit pand in ieder geval een jaar maar de Zuidoost Academie als concept willen we natuurlijk duurzaam gaan oprichten."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938