Start van hoofdcontent

Rechtspraak

nl

Man overvalt vijf tankstations binnen twee weken: drie maanden de cel in

8 februari 2024, 09.17 uur · Door AT5

Een 27-jarige man is veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor het overvallen van vijf tankstations in de stad. De overvallen waren afgelopen zomer in een tijdsbestek van twee weken.

Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Bij alle vijf de overvallen gebruikte de man een groot mes waarmee hij het personeel bedreigde. Drie van de vijf overvallen mislukten, waarna hij er zonder buit vandoor ging.

De eerste twee overvallen waren in de nacht van 28 op 29 juni bij tankstations in Zuid en Nieuw-West. Toen de eerste overval in Zuid mislukte, probeerde de man het een halfuur later bij het tankstation in Nieuw-West. Bij beide overvallen wist de man niets buit te maken.

Op 30 juni sloeg de man opnieuw toe, wederom bij hetzelfde tankstation in Zuid. Dit keer lukte het de man wel om een geldbedrag buit te maken. De overval smaakte kennelijk naar meer, want de man sloeg op 5 juli opnieuw toe. Dit keer bij een tankstation van BP, maar ook deze poging mislukte.

Hij sloeg vervolgens op 10 juli nog eens toe bij een tankstation bij Meer en Vaart. Niet alleen bedreigde hij daar het personeel met een mes, maar pakte hij een medewerker ook bij zijn nek vast. Nadat een omstander hem wist te fotograferen, kon de politie de verdachte kort daarna kon aanhouden.

Naast de celstraf krijgt de man ook een taakstraf van 240 uur opgelegd. De straf valt een stuk lager uit dan de vier jaar die het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Omdat de man licht verstandelijk beperkt is, een paniekstoornis en trekken van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis heeft, komt de rechtbank uit op een lagere straf.

Als de man binnen twee jaar opnieuw de fout ingaat, moet hij de voorwaardelijke straf alsnog uitzitten.