Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Verklaring 15-jarige jongen: "Vanaf moment van ontvoering zijn we door een hel gegaan"

13 februari 2024, 18.00 uur · Aangepast 14 februari 2024, 08.26 uur · Door Niels van Steijn

Het duurde hooguit twintig seconden; op camerabeelden vandaag getoond in de rechtbank was te zien hoe een 15-jarige jongen begin vorig jaar in een witte bestelbus wordt gesleurd. De politie kon het slachtoffer drie kwartier later op de A27 bij Groenekan bevrijden. De jongen zou zijn meegenomen omdat hij meer informatie zou hebben over een woningoverval op het Minervaplein. Zeven personen werden aangehouden en staan vandaag terecht, terwijl de opdrachtgever vooralsnog ontbreekt.

AT5

De zeven verdachten, onder wie twee vrouwen, zouden in januari vorig jaar de 15-jarige jongen hebben ontvoerd terwijl hij op het punt stond naar school te gaan. Een ladder blokkeerde zijn fiets waarop de jongen door de 36-jarige Asmae el H. gevraagd werd een handje te helpen om de ladder achterin een bus te tillen. Op het moment dat de achterkant van de bus open gaat verschijnen twee mannen en sleuren hem met geweld de bus in. Op camerabeelden is te zien hoe de bus de straat uit rijdt.

Bizarre omstandigheden

"Niet bang zijn we gaan je alleen vragen stellen", zouden de verdachten onder meer tegen hem hebben gezegd. Het slachtoffer kreeg handboeien om, werd geblinddoekt en kreeg een 'gagball' in zijn mond. Ook moest hij zijn sleutels en telefoon afgeven. Toen zijn moeder belde, werd hij gedwongen op te nemen en te doen alsof er niets aan de hand was.

'Ik en mijn familie zijn door een hel gegaan'

Het 15-jarige slachtoffer maakte vandaag gebruik van zijn spreekrecht. Zelf was hij niet aanwezig, bang om de verdachten te zien, bang voor wraakacties.

"10 januari 2023 is de dag die het leven voor mij en mijn familie volledig op z’n kop heeft gezet. Het beschermde leven dat we tot nu toe hadden geleid was opeens verdwenen. Ik werd ontvoerd. Ik vind dit nog steeds onwerkelijk en niet te bevatten. 

Ik was tijdens de ontvoering erg bang. Het moment dat ik mijn moeder moest bellen vond ik vreselijk. Ik hoorde dat ze angstig was en heb van haar begrepen dat ze erg bang was dat ik nooit meer terug zou komen. Het is een nachtmerrie geweest. 

Blinde paniek en verdriet maakten zich van mij meester. Ik heb zelf veel last van nachtmerries, maar ook bij mijn ouders, zus en broertje zie ik veel verdriet. Vanaf het moment van de ontvoering zijn we door een hel gegaan en dat gevoel is er nog steeds, tot op de dag van vandaag.

Vanaf die dag is het voor mij een gevecht om het normale leven weer op te pakken. Dat lukt mij eigenlijk niet. Ik voel mij nog steeds erg onveilig op straat, zelfs in mijn eigen straat omdat het daar is gebeurd. Het veilige gevoel dat ik en mijn gezin hadden is voorgoed verdwenen door de roekeloze, schaamteloze en totaal onverantwoordelijke actie van deze mensen die nu hier voor u staan. Geen enkele straf kan ons dit veilige gevoel nog ooit teruggeven.

Het gaat de laatste maanden slechter met mij. Ik slaap slecht, vind het moeilijk om mij te concentreren op school, waardoor het daar slecht gaat. Ik hoop dat ik snel kan starten met mijn therapie en dat het dan beter met mij zal gaan. De angstige momenten zullen me mijn hele leven blijven achtervolgen.

Ik heb begrepen dat sommige verdachten zelf ook kinderen hebben. Ik begrijp daarom niet waarom zij mij als kind hebben ontvoerd. Dat zij mij dit hebben aangedaan zonder na te denken over de gevolgen voor mij vind ik onbegrijpelijk."

De witte bestelbus werd uiteindelijk door de politie op de A27 bij het Utrechtse Groenekan onderschept, nog voordat de ontvoerders met het slachtoffer aankwamen bij een gehuurd vakantiehuis in de Utrechtse plaats Langbroek waarnaar ze op weg waren. Uit onderzoek blijkt dat het vakantiehuis van 9 tot en met 13 januari was geboekt en dat de ramen van het vakantiehuis waren geblindeerd met folie. Drie verdachten werden aangehouden. Nadat beelden van andere verdachten werden getoond werden nog vier personen aangehouden.

Schuilnamen

Alle verdachten zouden in aanloop naar de ontvoering hebben gecommuniceerd onder schuilnamen. Ze hadden zich volgens het OM vernoemd naar landen, zoals Holland, België, Spanje, Frankrijk en Portugal, waarbij Holland volgens de officier van justitie een 'aansturende rol' had. 

De ontvoering zou volgens het Openbaar Ministerie in verband staan met een woningoverval aan het Minervaplein in Zuid. Daarbij zou het slachtoffer, samen met een vriend, aanwezig zijn geweest. Zij zouden dubbelspel hebben gespeeld terwijl een bedrag van meerdere tonnen buit zou zijn gemaakt.

Geen opdrachtgever

Een groep van zeven vermeende uitvoerders, maar waar een opdrachtgever 'vooralsnog' ontbreekt, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. Bekend is dat voor de ontvoering uit de Tweede Jan Steenstraat ook is geprobeerd de vriend van het slachtoffer te ontvoeren, maar hij rende weg. 

Naast verklaringen die eerder zijn gegeven door verdachten beroept het merendeel zich op het zwijgrecht en komen er geen antwoorden over het motief van de ontvoering.

Donderdag komt het Openbaar Ministerie met de strafeisen. De rechtbank doet 13 mei uitspraak in de zaak. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938