Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bijna zestig populieren dreigen 'onnodig' te sneuvelen in Weesp voor herinrichting

18 februari 2024, 13.00 uur · Aangepast 18 februari 2024, 13.46 uur · Door Hedwig Goudsmit

Door een herinrichting van de Korte Muiderweg in Weesp moeten 57 populieren worden gekapt, zo blijkt uit het ontwerp dat nu op tafel ligt. Maar als het aan de bewoners van de wijk ernaast ligt, blijven die bomen gewoon leven. Een petitie tegen de kap is 1900 keer ondertekend en bewoners zijn met alternatieve plannen gekomen. "Het is helemaal niet zo moeilijk, je moet het alleen wíllen."

Jammer, maar vooral onnodig. Dat vindt actiegroep 'Behoud Bomen Muiderweg' van de plannen om 57 populieren te kappen. De kapvergunning is al aangevraagd, maar Sara Oomen, Mark Postma en Niek Roozen, die allemaal in de buurt van de bomen wonen, hebben vier alternatieven aangedragen bij de gemeente en de projectontwikkelaar, waarvan er één potentie heeft om werkelijkheid te worden.

Veiliger of juist gevaarlijk?

Het plan van projectontwikkelaar GEM Bloemendalerpolder is om de fietspaden die nu aan beide kanten van de weg liggen, te vervangen door één fietspad waar het verkeer in beide richtingen overheen kan. Dat fietspad, met een voetpad ernaast, zou komen aan de kant van de weg waar nu de populieren staan. Het zou ervoor zorgen dat er minder fietsers oversteken over de Korte Muiderweg en zou dus veiliger zijn.

"Dat argument klopt niet", vindt Oomen. "Als je van de wijk naast de weg, Weespersluis, of Muiden naar Weesp-centrum moet, dan moet je altijd een keer oversteken." Daarnaast is er volgens de bewoners nu vier meter aan fietspad in totaal. Als het plan van de projectontwikkelaar doorgaat, wordt daar 3,5 meter van gemaakt. "Dan krijg je twee richtingen tegen elkaar in, terwijl fietsen tegenwoordig hard kunnen gaan. Dat vind ik juist gevaarlijk."

Nieuw plan

Volgens Postma is hun plan heel simpel. Er verandert bijna niets in hun ontwerp, behalve dat de fietspaden worden verbreed én er een wandelpad aan de andere kant van de bomen komt, waar nu een stuk ongebruikte berm ligt. "Dat komt de veiligheid van de voetganger ten goede, want nu is het fietspad en voetpad één pad."

Ook de bestuurscommissie van Weesp, die onder andere het dagelijks bestuur van Weesp adviseert, zegt zich achter de bewoners te scharen. Cor van Bavinck (VVD): "We vinden dat de bewoners beter gehoord moeten worden bij het maken en uitvoeren van de plannen. We hebben sterk de indruk dat dat tot op heden niet is gebeurd. Het zou mooi zijn als de plannen worden aangepast, ook naar de visie van Weespers en niet alleen naar die van de bouwondernemer."

Quote

"We nemen de alternatieven ingebracht door de actiegroep serieus in overweging"

woordvoerder gemeente Amsterdam

De gemeente laat weten dat er gesprekken zijn geweest tussen de actiegroep, de projectontwikkelaar en de gemeente. Naar aanleiding van die gesprekken wordt gekeken of het voetpad verbeterd kan worden en of er meer bomen kunnen worden behouden. Ook zegt de gemeente de alternatieven van de bewoners serieus te overwegen. Uiteindelijk beslist de wethouder over het definitieve ontwerp.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938