Start van hoofdcontent

erotisch centrum

nl

Na ontruiming door seksgeluiden debatteren raadsleden uren over erotisch centrum

15 februari 2024, 16.11 uur · Aangepast 15 februari 2024, 22.45 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Een meerderheid van de politieke partijen is voor de beoogde locatie van het erotisch centrum bij de A10 Zuid. Dat bleek vandaag tijdens een commissievergadering in de Stopera. De vergadering begon vanmiddag, maar werd al snel onderbroken doordat er een verdachte speaker tegen het raam geplakt was. 

15 februari 2024, 22.40 uur

Debat afgelopen, stemmen gebeurt later

Het debat is afgelopen. Een meerderheid van de politieke partijen, waaronder D66, bleek voor de voorkeurslocatie in Zuid te zijn. Over een paar weken wordt er gestemd over de voorkeurslocatie tijdens een gemeenteraadsvergadering. 

Na het debat is er gesproken over de vervroegde sluitingstijden voor sekswerkers op de Wallen. Burgemeester Halsema had al aangegeven dat ze haar eigen besluit terug wilde draaien omdat het voor gevaarlijke situaties zorgt, maar ze wilde daar instemming van politieke partijen voor. Nadat bleek dat een ruime meerderheid er achter staat, zei ze het vervroegen van de sluitingstijden zo snel mogelijk ongedaan te gaan maken. 

15 februari 2024, 21.33 uur

Als locatie in Zuid later afvalt 'hebben we een probleem'

VVD-fractievoorzitter Daan Wijnants vraagt Halsema of er nog naar een andere locatie gekeken gaat worden als deze locatie bij de A10 Zuid toch niet geschikt blijkt. Halsema antwoordt dat de gemeente allerlei andere locaties eerder 'buitengewoon serieus bestudeerd' heeft. "Het kan best zijn dat er een locatie opduikt waarvan we zeggen, geweldig dat die er nu is." Maar die kans lijkt ze niet hoog in te schatten. De wijk Haven-stad, die Wijnants voorstelde, zou bijvoorbeeld niet geschikt zijn. 

"Het is een middel om een doel te bereiken", zegt Halsema. "Als deze locatie af zou vallen en er dient zich geen ander aan, dan hebben we een probleem. Ik ben heel benieuwd wat u dan wel voor alternatief voor de drukte op de Wallen heeft, want u zult begrijpen dat ik door mijn creativiteit heen ben."

15 februari 2024, 21.24 uur

Halsema: prostitutie op zichzelf leidt niet tot overlast

Burgemeester Halsema verwacht geen problemen voor bewoners rond de beoogde locatie in Zuid. Ze benadrukt dat er geen ramen aan de openbare weg zitten. "Er zal gewoon een deur voor zitten. En de ruimte daarachter is semi-publiek."

Volgens Halsema kunnen door middel van vergunningsvoorwaarden bijvoorbeeld groepen toeristen geweerd worden. Voor de sekswerkers zelf zal het volgens Halsema een betere plek zijn, omdat ze niet zoals bijvoorbeeld op de Wallen gefotografeerd kunnen worden.

"Prostitutie op zichzelf leidt tot niet tot overlast", stelt Halsema. 'Kijkers' die 'in groten getale' over de Wallen lopen zorgen daar volgens haar wel voor. "Dat is wat we sterk verminderen met de komst van het erotisch centrum." Ze benadrukt dat het niet de bedoeling wordt dat er in het centrum veel gedronken gaat worden.

Ook zegt ze dat er de komende jaren nog allerlei momenten komen waarop raadsleden zich alsnog of opnieuw tegen het plan kunnen uitspreken. 

15 februari 2024, 20.50 uur

D66 zal locatie steunen, vraagt wel naar 'piemelpak-ratio'

D66-raadslid Elise Moeskops heeft verschillende vragen. Zo wil ze weten welke doelgroep het erotisch centrum heeft  en noemt ze het woord 'piemelpak-ratio'. "Waar het eigenlijk om gaat, wat lossen we op, welk risico is er en tegen welke kosten?" Ze hoopt dus dat het aantal toeristen en dagjesmensen in piemelpakken op de Walllen omlaag gaat.

Daarnaast antwoordt ze na vragen van de VVD dat haar partij de voorkeurslocatie bij de A10 zal steunen. Denk-fractievoorzitter Sheher Khan vroeg haar of ze nadelen aan die locatie ziet. Daar wilde ze eerst niet op antwoorden omdat er nog te weinig informatie zou zijn, maar na doorvragen gaf ze toe dat er op elke locatie nadelen zijn. 

15 februari 2024, 20.36 uur

Denk vreest toeristen die 'dronken over straat zullen rollen'

Sheher Khan, fractievoorzitter van Denk, vraagt zich af wie er eigenlijk zit te wachten op een erotisch centrum. Hij wijst, net als het CDA eerder deed, op de vele kritische en bezorgde reacties van Amsterdammers.

Ook sluit hij zich aan bij de vraag van GroenLinks over de verkoop van alcohol. Khan zegt dat dat ertoe kan leiden dat 'feesttoeristen die kant op gaan' en dat er toeristen zijn die 'dronken over straat zullen rollen'.