Start van hoofdcontent

Zorg voor elkaar

nl

De bijzondere band tussen Lisa en haar huishoudelijke hulp Hans in Zorg voor Elkaar

29 februari 2024, 15.00 uur · Aangepast 17 april 2024, 19.03 uur
Door Luuke Westelaken / AT5 Producties · Foto: AT5

In het programma Zorg voor elkaar volgen we Amsterdamse huishoudelijke hulpverleners en hun cliënt. In deze eerste aflevering zien we de 72-jarige Lisa en haar huishoudelijke hulp Hans van Daalen (61). Hans komt elke week bij haar langs zodat zij in haar vertrouwde huisje in de Jordaan kan blijven wonen. 

Lisa lijdt al jaren aan kanker waardoor hulp in het huishouden hard nodig is.  "Het is zwaar," vertelt Lisa. Toch houdt ze de moed erin. "Ik blijf lachen. Zo is Hans ook." 

Hans komt één keer per week, een paar uur langs bij Lisa. Hij helpt haar met het huishouden, zoals met stofzuigen en dweilen. Als Hans binnenkomt zit Lisa al klaar met een bakje koffie en gevulde koeken. De twee hebben een goede band. "We kunnen lezen en schrijven samen", vertelt Lisa.

Na de koffie, gaan ze samen aan de slag in huis. Want ondanks dat voor Lisa fysiek niet alles meer mogelijk is, helpt ze waar ze kan. 

Quote

"We kunnen lezen en schrijven samen."

Lisa, Amsterdammer
Hans van Daalen en Lisa Barends, samen met haar hondje - AT5
Quote

"Het is heel belangrijk werk"

Hans, huishoudelijke hulp

"Het is heel belangrijk werk", vertelt Hans. "Ik doe echt de dingen die zij niet meer kan." Ondanks dat Lisa blij is met de hulp van Hans vindt ze het lastig dat zij niet alles zelf meer kan doen. "Ik droom er weleens van dat ik de ramen lap en dat aan het strijken ben."

Maar er wordt vooral veel gelachen als de twee samen aan de slag gaan. "Vergeet je niet de kleine stukjes mee te nemen?", vraagt Lisa lachend aan haar huishoudelijke hulp. Waarop Hans reageert met een glimlach: "Ik doe alle hoekjes."

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door Zorg voor Amsterdam