Start van hoofdcontent

Stad

nl

Thuiszorg staat onder grote druk: "De hele zorgketen loopt vast"

15 december 2021, 07.00 uur · Aangepast 18 januari 2022, 11.03 uur · Door Martine Bakker

Net als de ziekenhuiszorg en verpleegzorg, staat op dit moment ook de thuiszorg in de stad zwaar onder druk. Niet alleen corona is daar debet aan, maar ook een nijpend personeelstekort. "Het gebeurt dat we niet elke dag kunnen komen voor een wond, dan duurt de genezing soms langer."

Verpleegkundige Annelies de Vos werkt in hartje Amsterdam in de thuiszorg. Ze kan niet elke dag de wond van haar cliënt Arian Bark verzorgen. Dus moet haar cliënt dat twee keer per week zelf doen. Bark: "Ik help waar ik kan. Het was mijn eigen voorstel, ik wilde meehelpen en assisteren om de werkdruk te verhelpen."

Maar dat is geen ideale situatie vindt verpleegkundige Annelies de Vos. "Meneer Bark kan het gelukkig goed, maar er zijn genoeg cliënten aan wie we dat niet kunnen vragen. En dan moeten we keuzes maken. Je wil elke dag komen maar we kunnen dan maar om de dag. Maar dan duurt de genezing soms iets langer."

verpleegkundige Annelies de Vos met haar cliënt
Quote

"Het gebeurt dat we cliënten pas in de middag kunnen douchen. Die worden soms boos"

annelies de vos, verpleegkundige thuiszorg cordaan

Op het zorgkantoor van Cordaan in het centrum is de krapte dagelijks merkbaar. Wieke Duin, die de zorgaanvragen van Cordaan coördineert moet elke dag schipperen. "We merken dat we veel aanvragen krijgen vanuit het ziekenhuis en huisartsen maar helaas kunnen we die niet altijd honoreren, een paar keer per week moeten we iemand teleurstellen." 

Bijspringen

Dat betekent dat in overleg met de huisarts en het ziekenhuis een groot beroep gedaan wordt op het netwerk van de cliënt. Familie of mantelzorgers moet dan bijspringen of in het geval van de 94 jarige Jan Heijt: een vrijwilliger. Heijt: "Thuiszorg is heel belangrijk, die krijg ik twee keer per week en elke week komt er een kennis van mij die mijn boodschappen doet en mijn huis schoonmaakt. Zonder die hulp kan ik niet zelfstandig blijven wonen."

Wieke Duin, coördinator thuiszorg Cordaan
Quote

"De hele zorgketen loopt vast. Het is een vicieuze cirkel waar we heel moeilijk weer uitkomen"

wieke duin, coördinator thuiszorg cordaan
De planning is krap dus dat betekent dat door het tekort aan thuiszorgmedewerkers, cliënten vaak pas in de middag gedoucht kunnen worden. Verpleegkundige Annelies de Vos: "Sommige cliënten worden verschrikkelijk boos als je later komt dan gepland. En dat is niet leuk. Maar dan zeg ik: het kan ook zijn dat de zorg bij u uitloopt en dat een ander moet wachten."

Vicieuze cirkel

De schaarse zorg moet dus over steeds meer cliënten worden verdeeld. En dat is zorgelijk, vindt Wieke Duin van Cordaan. "De hele zorgketen loopt vast. Als mensen het thuis niet meer redden, dan komen ze op de spoedeisende hulp terecht, blijven ze op een verpleegafdeling en die afdeling vraagt ons weer om in zorg te komen terwijl wij dat vanaf het begin al wilden maar niet mogelijk was. Het is een vicieuze cirkel waar we heel moeilijk weer uitkomen. Dit is een heel groot probleem."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938