Start van hoofdcontent

Stad

nl

Belteam hield familie coronapatiënten op de hoogte: "Het was pittig"

8 december 2021, 20.00 uur · Door Stefan Bunschoten

Tijdens de eerste coronagolf mochten familieleden van de patiënten de intensive care niet op. Om hen toch op de hoogte te houden vormden artsen van het Amsterdam UMC een belteam. Documentairemakers Meral Uslu en Maria Mok hebben het team toen van dichtbij gevolgd.

Uslu en Mok waren onder meer bij de telefoongesprekken die Karolina Szadek (Anesthesioloog / Pijnspecialist) met familieleden voerde. Dat waren volgens Szadek pittige gesprekken. "Soms heel erg emotioneel. Waardoor ik zelf moest huilen."

Quote

"We hebben voldoende persoonlijke beschermingsmaterialen. Maar in die tijd niet"

Karolina Szadek, amsterdam umc

De patiënten lagen vaak weken op de Intensive Care en al die tijd kon de familie hen dus niet zien. Dat kwam doordat er in het begin van de coronacrisis geen mondkapjes, handschoenen en beschermende kleding voor hen waren. Szadek: "Je zou nu zeggen, een belachelijk iets. Want we hebben voldoende persoonlijke beschermingsmaterialen. Maar toen, in die tijd, niet."

Daarbij waren de familieleden zelf soms ook besmet met het virus, vertelt Monique Steegers, die ook Anesthesioloog / Pijnspecialist bij het Amsterdam UMC is. "Ze waren afhankelijk van de informatie die degene aan de telefoon bracht." Ook Steegers zat in het inmiddels opgeheven belteam.

Quote

"Achter die telefoontjes zit al het drama van covid, de pijn, het verdriet, de onzekerheid"

Maria Mok, maker de bellers

Volgens Uslu krijgen de kijkers een bijzondere band met de leden van het team en degenen die gebeld worden. Mok vult aan: "Achter die telefoontjes zit de hele wereld en al dat drama van covid, de pijn, het verdriet, de onzekerheid, dat zat allemaal in die kleine kamertjes." 

De documentaire De Bellers is morgen om 22.35 uur te zien op NPO 2 en komt ook online

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938