Start van hoofdcontent

Stad

nl

Lawaaiprotest bij Amsterdam UMC: "Applaus kunnen we niet spenderen"

28 september 2021, 12.15 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Personeel van het Amsterdam UMC heeft rond het middaguur een lawaaiprotest gehouden. Volgens de werknemers van het ziekenhuis is er een betere CAO en lagere werkdruk nodig. Er wordt vandaag gestaakt. 

Volgens vakbond FNV gaat het om de grootste staking in academische ziekenhuizen ooit. In totaal doen er zeven ziekenhuizen mee, die sinds afgelopen middernacht voor 24 uur het werk hebben neergelegd. De meeste planbare zorg is vervallen. De spoedeisende zorg gaat door.

Het ziekenhuispersoneel heeft verschillende spandoeken bij zich. "Applaus kunnen wij waarderen, maar niet bij de Appie spenderen", staat er op een geschreven. Ze doelen daarmee op het applaus dat ze vanwege de zorg voor comapatiënten kregen.

Na het lawaaiprotest las een medewerker de 'Loonrede' voor, waarin de nieuwe CAO bekritiseerd wordt.

AT5

Heet hangijzer voor de FNV is de toenemende werkdruk. "Er moeten concrete maatregelen komen om die te verminderen, zodat niet nog meer medewerkers uitvallen of de sector verlaten. Het ziekteverzuim was nog nooit zo hoog en daardoor vertrekken steeds meer zorgverleners."

De 675 miljoen euro die het kabinet extra beschikbaar heeft gesteld voor zorgsalarissen ziet de FNV als "een eerste goede stap", maar niet voldoende voor koopkrachtbehoud van alle zorgmedewerkers.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938