Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Rutte: "Omikron-variant reden tot zorg en grote voorzichtigheid"

14 december 2021, 18.00 uur · Aangepast 15 december 2021, 00.32 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De verlenging van de huidige coronamaatregelen met vier weken was volgens premier Mark Rutte "echt onvermijdelijk". Dat zei hij vanavond tijdens de persconferentie over de maatregelen. 

Dat komt volgens Rutte door de hoge bezetting in de ziekenhuizen en de nieuwe Omikron-variant, die besmettelijker is dan de Deltavariant. "Er is echt reden tot zorg en grote voorzichtigheid", zei Rutte. "Ook daarom is er nu een verlenging van het huidige maatregelenpakket."

Basisscholen

Ook moeten basisscholen volgende week dicht. Rutte zei dat daar "intensieve en moeilijke gesprekken" over zijn gevoerd en dat hij beseft dat het tot leervertraging en praktische problemen leidt. "Maar het signaal over de Omikron-variant konden we niet negeren."

Rutte zei te begrijpen dat de verlenging van de maatregelen hard aankomt. "Het is niet de blijde boodschap in de kersttijd waar je op hoopt. Ja, een tegenvaller, maar misschien geen hele verrassing."

Quote

"In Amsterdam is het percentage van de Omikron-variant naar schatting al ruim drie procent"

Hugo de Jonge, minister volksgezondheid

Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) lijkt het erop dat Nederland over de 'Deltapiek' heen is. Maar de Omikron-variant groeit daarentegen hard. "In Amsterdam is het naar schatting al ruim drie procent." Volgens hem is een nieuwe golf te verwachten. "Daar moeten we ons schrap voor zetten."

De deskundigen van het Outbreak Management Team zullen vrijdag met een nieuw advies komen over de nieuwe variant. Daarna zal blijken of er extra nieuwe maatregelen bijkomen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938