Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Nieuwe truc van cybercriminelen: neppe Bitcoinpapieren met qr-code op straat

21 februari 2024, 19.48 uur · Door AT5

De politie heeft onlangs in een hotel in de stad duizenden neppe Bitcoin-papieren gevonden. Het was waarschijnlijk de bedoeling om met die papieren voorbijgangers op te lichten en dat is mogelijk al een aantal keer gelukt. 

Politie Amsterdam

Agenten werden naar het hotel gestuurd omdat de gast voor overlast zorgde en niet weg wilde gaan. In zijn hotelkamer zagen ze 'allerlei spullen waardoor ze onraad roken'. Het ging bijvoorbeeld om lege gripzakjes, transactiebonnetjes, watermerkstickers, stempels en de Bitcoin-papieren.

"Het blijft in eerste instantie een beetje onduidelijk wat de man met deze spullen van plan is", schrijft de politie op Facebook. "Na enig onderzoek blijkt echter dat er de afgelopen tijd een aantal meldingen zijn gedaan door omwonenden van het hotel die op straat doorzichtige zakjes hebben gevonden met een Bitcoin paper wallet daarin. Dit is een stuk papier met persoonlijke gegevens erop waarmee je toegang krijgt tot cryptomunten."

Volgens de politie zijn de papieren moeilijk van echt te onderscheiden. Wie de code scant, komt op een internetpagina uit en kan daar geld overmaken, zogenaamd in ruil voor Bitcoins. "Niet alleen krijg je de Bitcoins niet, je gegevens zijn ook meteen bekend bij cybercriminelen", schrijft de politie. 

Wie deze papieren ook op straat vindt, wordt gevraagd ze weg te gooien. En wie de code toch gescand heeft, kan aangifte doen bij de politie. 

Als de politie een melding ontvangt van een hotelgast die overlast veroorzaakt en het hotel niet wil verlaten, rijden...

Posted by Politie Eenheid Amsterdam on Wednesday, February 21, 2024

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938