Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Debat over tweets Tofik Dibi ontspoort: "Bel de politie maar"

28 februari 2024, 15.14 uur · Aangepast 28 februari 2024, 15.26 uur · Door Stefan Bunschoten

De tweets van Tofik Dibi, die als ambtenaar in Nieuw-West werkt, hebben tot een flinke ruzie geleid in de Stopera. JA21-fractievoorzitter Kevin Kreuger mocht van de voorzitter niet meer verder praten, omdat het niet de bedoeling zou zijn om in de raadszaal over ambtenaren te praten. 

Dibi, die jaren geleden Kamerlid van GroenLinks was, retweette een omstreden tweet met een oproep tot een 'Februari-Intifada' op de herdenking op het Jonas Daniël Meijerplein in het centrum. "Elk weldenkend mens zou denken, dit schuurt een beetje, maar uitgerekend die ene ambtenaar denkt, dit ga ik retweeten", zei Kreuger. Volgens hem was dit in strijd met de gedragscode, omdat ambtenaren geen uitingen mogen doen die hun eigen functioneren of dat van de gemeente kunnen schaden. 

Quote

"Ik ga niet in op individuele gevallen, en daar is de gemeenteraad niet de plek voor"

Hester van Buren, wethouder Personeel en Organisatie

Imane Nadif (GroenLinks) maakte daarna een zogeheten punt van orde, omdat ze zei dat het praten over een ambtenaar 'tegen het reglement van orde indruist'. Wethouder Hester van Buren (Personeel en Organisatie) zei daarna in antwoord op Kreuger dat ze niet wilde zeggen of zij vindt dat het twittergedrag van Dibi in strijd is met de gedragscode. "Ik ga niet in op individuele gevallen. En daar is de gemeenteraad niet de plek voor."

"Wat verschrikkelijk laf", reageerde Kreuger. "Je hebt twee zaken. Je hebt intenties van mensen. Je hebt hoe je keuzes maakt. Hoe je dingen uitrolt. Er is een ding waar ik het college wel vertrouw. En dat zij goede intenties hebben om op hun manier de boel hier bij elkaar te houden. En dan hebben we een hooggeplaatste ambtenaar die een intifada deelt. Dat kunnen we allemaal framen als een woordje dat verzet betekent. Maar heel concreet betekent het gewoon stenen gooien, molotovcocktails en bloed door de straten."

Quote

"Wat verschrikkelijk laf, echt verschrikkelijk laf"

Kevin Kreuger, JA21

Nadif mengde zich daarna weer in de discussie. Volgens haar werden er 'hele zware aantijgingen gedaan tegen een persoon, waarbij er wordt gedaan of er wordt opgeroepen tot geweld en moord'. Ze vond het 'onacceptabel'. De voorzitter van de vergadering, VVD-raadslid Kune Burgers, gaf Nadif gelijk. Ook hij vond het niet volgens het reglement van orde. "U gebruikt het woord laf en het verhaal van mevrouw Nadif komt erbij." 

Omdat Kreuger volgens hem daarna opnieuw 'inging op individuele gevallen', ontnam Burgers hem het woord. "Ik blijf hier staan totdat ik mijn punt heb gemaakt", reageerde Kreuger. "Bel de politie maar. Ik blijf hier staan." Nadat Van Buren opnieuw zei dat ze niet het functioneren van Dibi wilde bespreken en de voorzitter opnieuw zei dat Kreuger het woord niet meer kreeg, vertrok de JA21'er wel. 

'Geen onrust'

Na de retweet van Dibi blies de organisatie van een andere herdenking van de Februaristaking, een herdenking in Nieuw-West, die herdenking af. Burgemeester Halsema reageerde daar tijdens het debat, in antwoord op een vraag van Nadif, op. Ze zei dat die herdenking niet bij de gemeente was aangemeld en dat er 'geen sprake van enige onrust in Nieuw-West' was. Ook verliep de andere herdenking bij de Dokwerker volgens haar vreedzaam.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938