Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe kinderombudsman met scholieren in gesprek over discriminatie: "Ik wil ze beschermen"

6 maart 2024, 13.12 uur · Door Jimmy Miltenburg

De kinderombudsman van Amsterdam gaat op basisschoolbezoek. Dit doet ze voor een kinderrechtenscan, op die manier wil ze in kaart brengen in hoeverre kinderen te maken hebben met discriminatie én welke oplossingen zij willen aandragen om dit in de toekomst te voorkomen. 

AT5

Op basisschool Samenspel in Zuidoost gaat Annemarie Tuzgöl-Broekhoven in gesprek met kinderen uit groep 6. Ze startte in oktober als nieuwe kinderombudsman. Ze volgde Anne-Martien van der Does op. Inmiddels zit ze een klein half jaar op haar plek en voor het eerst gaat ze in gesprek met AT5. 

Een belangrijke taak voor haar is in gesprek gaan met kinderen. In dit geval over discriminatie. "Eén van de belangrijkste kinderrechten is dat kinderen beschermd worden tegen discriminatie", vertelt ze aan de groep kinderen. "Mijn belangrijkste vraag aan jullie is: waarom vinden jullie het belangrijk dat er een kinderrechtenscan komt en dat er met kinderen wordt gepraat?"

AT5

De 9-jarige Jeliyah heeft een voorbeeld. "Bij kinderen die op voetbal zitten of bij een andere sport, is het soms irritant dat een coach andere kinderen voortrekt omdat zij er anders uit zien", beschrijft ze. "Ik bedoel dat die kinderen Nederlands zijn en de andere kinderen niet." Dit soort verhalen wil Tuzgöl-Broekhoven verzamelen en er vervolgens samen met kinderen oplossingen voor bedenken. 

Rapport

De komende tijd gaan er meer gesprekken volgen en daarnaast roept de kinderombudsman kinderen op zich te melden als ze willen meedenken over dit onderwerp. "Ik wil graag op basis van de verhalen die we ophalen een rapport maken", aldus de kinderombudsman. "En dan ook aangeven wat wij ook belangrijk vinden als kinderombudsmaninstituut van Amsterdam. Daarover willen we ook in gesprek gaan met instanties." Het rapport dat volgt uit deze gesprekken wordt in de zomer verwacht. 

Naast haar focus op racisme en discriminatie heeft de nieuwe kinderombudsman ook op andere vlakken ambities. "Als bijvoorbeeld een voetbalkooi wordt gehalveerd of een speelpleintje verdwijnt, dan vind ik het belangrijk dat kinderen zich ook kunnen uitspreken en meepraten over dit soort beslissingen", geeft ze aan.

"Een ander thema is bestaanszekerheid. Er zijn in Amsterdam gezinnen die onder de armoedegrens leven. Maar waar de gemeente Amsterdam wel veel voorzieningen voor heeft. Die gezinnen weten niet altijd dat ze daar recht op hebben, dus daar wil ik wel aandacht voor vragen."