Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Wethouder weet niet waarom de fietsroltrap bij CS zo vaak stuk is: "Ik baal ervan"

9 maart 2024, 07.00 uur · Aangepast 9 maart 2024, 08.24 uur · Door Frederieke Weel

Ze zijn nu langer dan een jaar open, de ondergrondse fietsenstallingen voor en achter het Centraal Station. Daarmee kwam een einde aan de vertrouwde fietsenflat en werd er ruimte gemaakt voor de stalling van meer dan tienduizend fietsen. Maar al snel kwam ook het gemopper om de hoek kijken, vanwege de aanhoudende kuren. De grootste ergernis zijn de roltrappen die vaak kapot zijn. "Dat ding is echt een fiasco."

AT5

Bij de roltrappen voor Centraal waarschuwen een aantal fietscoaches de mensen die willen afdalen naar de ondergrondse fietsenstalling. Af en toe helpen ze een handje met duwen. "Ik heb al veel mensen zien vallen omdat het glad is", vertelt een coach. "Ook waarschuwen we mensen wanneer ze stuk zijn. Dat is wel vaak helaas."

Verkeerswethouder Melanie van der Horst is een jaar later nog steeds blij met de fietsenstalling, maar ergert zich aan de roltrappen. "Ik baal ervan. Net zoveel als alle andere fietsers", vertelt ze. Per maand worden zo'n vijftien storingen geregistreerd. Wat de reden is dat de roltrappen zoveel kuren heeft, weet Van der Horst niet. "Wisten we het maar hoe het kwam. We zijn nu bezig om met de leverancier de onderliggende problemen op te sporen."

Bij de aanschaf zijn de roltrappen volgens Van der Horst uitvoerig getest en deden ze het naar behoren. "Als je er dan een tijdje mee moet werken, blijkt er toch iets mis te zijn. Gelukkig zit er nog garantie op en gaan we er alles aan doen om het probleem weer op te lossen", vertelt ze. 

Scooters en bakfietsen

De falende roltrappen zijn niet de enige ergernis. Ook zijn er geen bakfietsen en scooters welkom, werken de schuifdeuren niet altijd en is de stalling aan de IJzijde niet altijd open. 

De leverancier is op dit moment bezig met de werkzaamheden van de roltrap. Van der Horst hoopt dat de problemen een dezer dagen opgelost zijn. Een fietser heeft daar weinig vertrouwen in. "Ze fiksen hem zo vaak en dan is ie daarna meteen weer stuk. Hij blijft kapot, dus ik geloof er niet meer zo in. " 

Eind januari vorig jaar opende de fietsenstalling voor Centraal. Onder de grond kwam ruimte voor 7000 fietsen en het hele project kostte zestig miljoen euro. De stalling aan de IJkant opende een maandje later. Hier kunnen 4000 fietsen terecht en kostte 25 miljoen euro.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938