Start van hoofdcontent

Rechtspraak

nl

Eigenaar panden 'Peper en Zout' wil af van monumentale status, maar rechter gaat hier niet in mee

11 maart 2024, 14.40 uur · Aangepast 11 maart 2024, 16.23 uur · Door AT5

De eigenaar van de kantoorgebouwen 'Peper en Zout', tegenover het Rijksmuseum, is niet blij met de monumentale status die de gemeente aan de gebouwen heeft gegeven. Ze stapte naar de rechtbank om de status terug te draaien, want het besluit van de gemeente zou te veel negatieve gevolgen hebben. De rechter gaat daar echter niet in mee. 

Google Maps

In december van 2022 werden de twee gebouwen benoemd tot gemeentelijke monumenten. De kantoorpanden, die op nummer 26 en 28 van de Weteringschans staan, zijn daardoor beschermd tegen aantasting voor de toekomst.

Mag verbouwen nog?

En dat is precies waar de eigenaar van de panden een probleem mee heeft. Volgens haar komt de bedrijfsvoering als verhuurder dan niet tot zijn recht, want de binnenkant van de gebouwen mag niet meer worden gewijzigd zonder vergunning. 

De verhuurder voerde tijdens de rechtszaak aan dat als zij de ruimte verhuurt deze wordt aangepast aan de behoefte van de huurder, maar dat nu niet meer kan. Volgens haar is het gebouw daarnaast van binnen al zo vaak aangepast, dat het al niet meer origineel is. De pandeigenaar stelde een minder zware status voor. Zodat zij haar bedrijfsvoering wel kon doorzetten, maar dat de panden wel beschermd zouden blijven. 

De rechtbank gaat alleen niet mee met het standpunt van de eigenaresse. Volgens de rechter kon ze onvoldoende motiveren dat de benoeming tot monument zoveel negatieve effecten heeft voor haar. Zo werd het niet duidelijk genoeg hoe vaak er daadwerkelijk is verbouwd in de afgelopen jaren. Daarnaast stelt de rechtbank dat een minder zware status het gebouw niet genoeg zou beschermen, aangezien de gevel dan mag worden gereinigd zonder vergunning, wat weer kan leiden tot schade. De rechter geeft de gemeente daarom gelijk in het aanwijzen tot monument. 

Wel liet de gemeente tijdens de zitting weten dat de eigenaar mag verbouwen wat ze wil, zolang het niet gaat om de originele onderdelen van het pand. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938