Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Zaak ontvoering 15-jarige De Pijp: verdachte Javier E. weken voor uitspraak al vrijgelaten

14 maart 2024, 09.27 uur · Aangepast 14 maart 2024, 18.27 uur · Door Niels van Steijn

De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis opgeheven van Javier E., verdachte in de zaak rond de ontvoering van een 15-jarige jongen in De Pijp. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste half februari nog zes jaar cel tegen de man, maar de rechtbank heeft er na de behandeling van de zaak voor gekozen de 37-jarige man alvast vrij te laten. Dat laat zijn advocaat desgevraagd weten. 

AT5

Tijdens de strafzaak deed Juriaan de Vries, advocaat van Javier E., het verzoek de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te heffen. Daar geeft de rechtbank nu gehoor aan.

Quote

"Een andere uitkomst was ook eigenlijk niet mogelijk geweest"

Juriaan de Vries, advocaat Javier E.

De Vries is tevreden met de beslissing: "Een andere uitkomst was ook eigenlijk niet mogelijk geweest. Steeds heb ik gezegd dat het bewijs voor zijn betrokkenheid ontoereikend was. Dat had het OM zelf ook kunnen en moeten zien, het OM staat er immers ook voor de verdachte. Met deze beslissing lijkt ons standpunt te worden bevestigd. We wachten de uitspraak verder af." Volgens het OM was Javier E. in de Tweede Jan Steenstraat aanwezig tijdens de ontvoering. Hij zou een van de parkeerplekken in de straat bezet hebben gehouden zodat een vluchtauto daar kon parkeren. Zelf verklaarde hij niks met de ontvoering te maken te hebben. 

De zeven verdachten, onder wie twee vrouwen, hoorden een maand geleden nog celstraffen tot zes jaar tegen zich eisen. Drie van hen werden op heterdaad aangehouden bij de bevrijding van het slachtoffer, vier anderen werden later gearresteerd.

Voorverkenningen

Op camerabeelden die getoond werden tijdens de zitting was te zien hoe een groep mensen alles in stelling brengen om het slachtoffer te gijzelen. Faysal A. zou meerdere voorverkenningen hebben gedaan, Asmae el H. was volgens justitie diegene die de 15-jarige jongen moest lokken om hem vervolgens door Eedward N. en Diego S. de witte bestelbus in te laten sleuren. 

Drie kwartier na de ontvoering werd het 15-jarige slachtoffer bevrijd. Ook die beelden, afkomstig van bodycams van agenten, werden getoond. Drie verdachten werden onder schot de bestelbus uit gedirigeerd, als laatste kwam de ontvoerde met handboeien om uit de laadruimte van de bestelbus. Later bleek dat hij onder bizarre omstandigheden is meegenomen. Opvallend is dat de jongen - na zijn bevrijding - zijn kidnappers 'eigenlijk wel heel lief' noemde. 

De ontvoering

De 15-jarige jongen werd op 10 januari 2023 vroeg in de ochtend ontvoerd. Toen hij zijn fiets wilde pakken in de Tweede Jan Steenstraat in De Pijp werd hij om hulp gevraagd bij het verplaatsen van een ladder. Daarop werd hij met geweld de bus ingesleurd. 

Terwijl de ontvoerders Amsterdam probeerden te ontvluchten deden ze er ín de bus alles aan het slachtoffer rustig te houden. Hij kreeg onder andere handboeien om, een zak over zijn hoofd en een 'gagball' in zijn mond. Ook werd hij gedwongen zijn sleutels en telefoon af te geven. Op het moment dat zijn moeder belde, werd hij gedwongen op te nemen en te doen alsof er niks aan de hand was.

De witte bestelbus was ondertussen onderweg naar een vakantiehuis in Langbroek - een plaats in de provincie Utrecht - maar daar kwamen ze nooit aan. De politie volgde de bus sinds de ontvoering en wist hem op de A27 bij Groenekan te onderscheppen. De jongen werd bevrijd en drie verdachten werden aangehouden.

Woningoverval Minervaplein

De verdachten communiceerden volgens justitie onderling met elkaar onder schuilnamen. Ze hadden zich volgens het OM vernoemd naar landen zoals Holland, België, Spanje, Frankrijk en Portugal, waarbij Holland volgens justitie een 'aansturende rol' had. 

De ontvoering kan volgens het Openbaar Ministerie gelinkt worden aan een overval op een woning aan het Minervaplein in Zuid een maand eerder. De ontvoerde tiener in kwestie zou daar bij zijn geweest, evenals het vriendje waarop de verdachten het ook gemunt zouden hebben. Bij de overval zouden enkele honderdduizenden euro's zijn buitgemaakt. De ontvoerders zouden met de gijzeling van de jongen een bedrag van 200.000 euro hebben willen opeisen. Daarnaast wilden ze informatie over de overval op de woning.

De rechtbank doet 13 mei uitspraak in de zaak. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938