Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kamervragen over situatie van dakloze moeder Mila en haar baby

19 maart 2024, 15.11 uur · Aangepast 19 maart 2024, 15.39 uur · Door AT5

De ChristenUnie heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van het verhaal over Mila, de dakloze moeder die met haar baby in een auto in Noord slaapt. De partij laat weten geschokt te zijn dat de gemeente Amsterdam een urgentieverklaring voor een sociale huurwoning afwees, omdat ze haar huisvestingsprobleem zou hebben kunnen voorkomen. Begin deze maand stelde D66 ook al raadsvragen over de kwestie.

AT5

De ChristenUnie wil van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) uitleg over de situatie. 

De partij wil onder meer weten of zij de mening delen 'dat de opstelling van de gemeente Amsterdam alle perken te buiten gaat, blind is voor redelijkheid en billijkheid en totaal geen rekening houdt met de belangen van het pasgeboren kind'.

Verder wil de partij weten hoe De Jonge en Van Ooijen de gemeente Amsterdam gaan 'aanspreken op het volstrekt inhumane gevoerde beleid' en hoe zij zich gaan 'inspannen om te voorkomen dat meer baby's slachtoffer worden van dit beleid'.

Het verhaal leidde de laatste dagen tot veel beroering. Tientallen mensen boden na het horen over Mila's situatie onderdak aan de jonge moeder aan. Ook stelden mensen hun douche beschikbaar of boden ze aan om boodschappen te halen. Actrice Fatma Genç bood aan een inzamelingsactie voor een nieuwe inboedel te starten.